'Kansen Fortis op Generale groter'; Belgen zien af van Franse CIC

ROTTERDAM, 18 FEBR. De Generale bank ziet af van de acquisitie van de Franse bank Credit Industriel & Commercial (CIC). De onverwachte beslissing geeft voedsel aan berichten dat de grootste bank van België zelf overgenomen zal worden. Met name Fortis lijkt belangstelling te hebben voor de Generale Bank.

De raad van beheer van de Generale Bank zegt gisteren de acquisitieplannen te hebben afgeblazen omdat de investering in CIC naar verwachting te weinig rendement oplevert. Bestaande aandeelhouders bleken niet bereid te zijn om de noodzakelijke kapitaalsinvesteringen uit te voeren.

Vooral bestuursvoorzitter Ferdinand Chaffart heeft volgens waarnemers gezichtsverlies geleden. Via acquisities in het buitenland streeft Chaffart er al jaren naar een Belgische bank te worden 'met Europese wortels'.

Met het afblazen van de acquisitie vergroot de Generale Bank de kansen voor ABN Amro, dat zich ook als belangstellende voor CIC heeft aangemeld. Tesamen met enkele andere buitenlandse banken hebben zowel Generale Bank als ABN Amro de boeken van de Franse staatsbank enige tijd mogen inkijken. De Generale Bank had het plan om tweederde van de bank over te nemen. De waarde van CIC wordt op circa 3 miljard gulden geschat en kandidaat-kopers moeten volgende week maandag een bod hebben uitgebracht. ABN Amro bevestigt de interesse voor CIC maar of de bank ook daadwerkelijk een bod zal uitbrengen, liet een woordvoerder vanochtend nog in het midden.

Eind maart zal de Franse regering bekendmaken welke bank de nieuwe eigenaar wordt. De beurswaarde van de Generale Bank bedraagt nu circa 15 miljard gulden.

Nu het expansieplan schipbreuk heeft geleden heeft de Generale Bank volgens analisten weinig andere mogelijkheden dan zich te koop aan te bieden. In een persbericht maakte de bank gisteren bekend dat zij bezig is de 'mogelijkheden voor versterking of samenwerking' te bekijken.

Het grootste verzet tegen de kapitaalsuitbreiding is afkomstig van grootaandeelhouder Generale Maatschappij (30 procent). Ook de grootaandeelhouder in deze houdstermaatschappij, Suez Lyonnais des Eaux, heeft zich tegen de overname verzet. “Deze aandeelhouders hebben erg veel belangen in België. Om die reden ligt een openbare verkoop niet voor de hand, want dan is het risico te groot dat bij zo'n proces andere belangen worden geschaad als een ongewenste partij het meest biedt”, zo stelt een bankier.

Analisten in België zijn ervan overtuigd dat de geannuleerde overname Fortis in de kaart speelt. “Wanneer de Generale Maatschappij van zijn belang in de Generale Bank af wil, komt zij snel door de wederzijdse belangen bij Fortis uit”, aldus een analist. Het Belgisch-Nederlandse Fortis, onder meer in Nederland actief met MeesPierson, VSB en Amev, bezit 10 procent van de aandelen in Generale Maatschappij, terwijl deze houdstermaatschappij bijna 20 procent bezit in Fortis AG, de Belgische tak.