Jolie van der Klis

Foto: Na de lerarenopleiding tekenen en vier jaar lesgeven besloot Jolie van der Klis (32) dat ze alleen nog maar wilde ontwerpen. “Tijdens langdradige lerarenvergaderingen ging ik programmeren. Ik raakte steeds meer aan het beeldscherm verslaafd. Uiteindelijk heb ik een opleiding 'elektronisch vormgeven' gevolgd. Mijn werk verschoof steeds meer van drukwerk naar webwerk.” Van der Klis zit sinds 1993, toen de eerste Nederlandse provider werd opgericht, op Internet.

Eind 1994 zag ze voor het eerst het World Wide Web. Haar reactie was: “Hè? Het hoeft helemaal niet op een schijfje. Je kunt net zo goed een heel interactief produkt voor de hele wereld toegankelijk op het Net zetten.” Toch begon ze niet meteen met het ontwerpen van websites. “Ik zag er tegenop. Als ik rondbelde voor informatie over www-servers, kreeg ik astronomische bedragen te horen als ter sprake kwam wat het onderhoud moest kosten. Pas toen twee klanten voor wie ik een huisstijl had gemaakt een klein website-je wilden, maakte ik mijn eerste sites.” Daarna heeft Van der Klis als webontwerper bij Wegener gewerkt. Momenteel is ze in dienst bij provider XS4All, waarvoor ze de website heeft vormgegeven (www.xs4all.nl). Ze maakte ook het ontwerp voor 'Nederland Kennisland', een project van verschillende ministeries (www.nl-knowhow.org). Verder doet ze de vormgeving van de Keuzegids Hoger Onderwijs en het Hoger Onderwijs Persbureau (www.xs4all.nl/ NÑ jolie/grwrk.html).

(Foto NRC Handelsblad/Rien Zilvold)