ING en Philips tillen beurs naar nieuw record

AMSTERDAM, 18 FEBR. De graadmeter van de koersen op de Amsterdamse beursbarometer heeft vanochtend met 1017.73 een nieuw tussentijds record gevestigd. Dat is ruim zes punten hoger dan het vorige record dat op 7 augustus vorig jaar

AMSTERDAM Aanjagers van de AEX-index waren vanochtend ING en Philips, die samen een aandeel van 20 procent hebben in de index van de belangrijkste fondsen. ING won aanvankelijk 3,80 gulden om aan het einde van de ochtend iets terug te zakken naar een koerswinst van 3,30 op 103,70 gulden. De koerswinst was het gevolg van een koopadvies van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

Philips presteerde de hele week al goed en deed dat ook nu weer. Het elektronicabedrijf noteerde een stijging van 1,10 op 157,50 gulden.

Ook de koers van verzekeraar Aegon ontwikkelt zich de hele week al buitengewoon goed, menen handelaren. Vanochtend won het aandeel twee gulden op 211,30 gulden.

Een andere winnaar was Océ, dat gisteren gunstige jaarcijfers bekendmaakte en bovendien een langverwachte aandelensplitsing aankondigde. Nadat het kopieerconcern gisteren al goed werd beloond, steeg het aandeel vanochtend verder met 2,20 naar 261,70 gulden.

Sommige handelaren betwijfelen echter of de goedgestemde beurs het record tot aan het einde van de dag vast kan houden. “Het hangt sterk af van de ontwikkeling van het aandeel ING”, aldus een van hen. “Verder wachten we af wat Wall Street gaat doen en tenslotte is er de invloed van de vastrentende markt. Die zorgde dinsdag voor een duidelijk plus, maar het is de vraag of dat vandaag weer het geval zal zijn.”

Tot het handjevol kleine verliezers behoorde bierbrouwer Heineken, die gisteren nog een van de grootste stijgers was. De koers van het aandeel daalde tachtig cent, als gevolg van winstnemingen van beleggers. Hetzelfde gebeurde bij Koninklijke Olie, dat een paar dubbeltjes moest inleveren op 107,60 gulden.

Op de lokale markt kreeg Besi een stevige duw. Deze onderdelenleverancier van de chipsindustrie maakte een fors lagere nettowinst bekend, voornamelijk als gevolg van de daling van de Maleisische munteenheid. Het aandeel leverde ruim vier procent in op 20,40 gulden.

NEW YORK Voor de vijfde handelsdag op rij zijn de aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York gestegen. Het Dow Jones-gemiddelde sloot 28,40 punten hoger op 8398,50, wat opnieuw een record was. Het vorige werd vrijdag neergezet. Maandag was de beurs gesloten.

Die euforie was vooral het gevolg van de onveranderde industriële productie in de VS in januari.

TOKIO Op de beurs in Tokio moest de Nikkei-index terrein prijsgeven, ondanks de records die Wall Street en enkele Europese beurzen boekten. Verkoopdruk duwde de Nikkei 176,82 punten (1,05 procent) omlaag naar 16.613,89.

De beurs in Hongkong was wel goed gestemd. De Hang Seng-index sloot 438,92 (4,3 procent) hoger.

De Kospi-index op de beurs in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel boekte na zeven handelsdagen van verlies een forse winst van 16 punten (3,4 procent) tot 487,73.