Indonesisch leger steunt Habibie

JAKARTA, 18 FEBR. De politiek zeer invloedrijke strijdkrachten van Indonesië hebben vanochtend de omstreden minister van Onderzoek en Technologie, B.J. Habibie, genomineerd als kandidaat voor het vice-presidentschap.

Scheidend legercommandant generaal Feisal Tanjung, die naar verwachting vrijdag zijn commando overdraagt aan generaal Wiranto, noemde Habibie tijdens een persconferentie vanochtend op het ministerie van Defensie “de geschikte figuur”. Volgens Tanjung is Habibie de “beste zoon van de natie”. Hij ontkende ook dat Habibie heeft bijgedragen aan de dramatische waardevermindering van de roepia. De roepia doorbrak vorige maand alle records toen Habibie's kandidatuur voor het eerst werd genoemd.

Met de steun van de strijdkrachten lijkt voor Habibie de weg vrij naar het vice-presidentschap. De overige fracties van het duizenkoppige Volkscongres, dat volgende maand daarover beslist, maakten recent al bekend dat zij Habibie's kandidatuur ondersteunen. Deze week trok de andere kandidaat van de regerende Golkar, partijvoorzitter Harmoko, zich terug.

In The Jakarta Post zei Habibie vanochtend dat het voor hem “een eer zal zijn om de verkozen president te assisteren”. Aangenomen wordt dat president Soeharto (76) zal worden herbenoemd voor een zevende termijn.

Critici van Habibie verwijten hem dat zijn voorliefde voor kostbare prestige projecten indruist tegen de matigingen die zijn afgesproken met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), waarmee Soeharto vorige maand een hulppakket overeenkwam ter waarde van 43 miljard dollar.

Generaal Tanjung ontkende ook dat er binnen de legertop oppositie is tegen Habibie. Volgens analisten zou een aantal generaals niet zijn ingenomen met het feit dat Habibie recentelijk betrokken was bij een aantal grote wapenaankopen. Veel militairen zouden voorstander zijn van een tweede ambtstermijn voor de huidige vice-president, oud-generaal Try Sutrisno. Hij belandde in 1993, tegen de zin van Soeharto in, op die post.

De voorbije weken is voor het eerst in 30 jaar openlijk geprotesteerd tegen het presidentschap van Soeharto. Verschillende tegenkandidaten hebben zich opgeworpen voor het presidentschap, maar zij lijken binnen het politieke systeem van Indonesië weinig kans te maken om verkozen te worden. Deze week nog stelde oud-minister Emil Salim zich kandidaat voor het vice-presidentschap. Salim behoort tot degenen die de economie van Indonesië hebben opgebouwd.