Hartverwarmende nummertjes

Niet overal in de Europese Unie is, zoals bekend, hetzelfde arbeidsethos van kracht. Zo wordt van Spanjaarden wel gezegd dat zij 'winnen in de loterij' als de meest natuurlijke vorm van inkomensverwerving zien.

Wie denkt dat dit wel een tikje overdreven zal zijn, moet eens naar het programma 'La llamada de la suerte' (het geluk belt U op) kijken, dat de Spaanse staatszender TVE-Internacional op vrijdagavond over heel Europa verbreidt. Het is een enkele uren durende show, die er op neer komt dat willekeurige bellers naar de studio moeten kiezen uit nummers, waarachter zich geldprijzen bevinden, groot en klein en in een enkel geval een bom die de beurt geheel ongeldig maakt.

Die nummers, zo'n honderd, worden opgehouden door in een soort kostschool-uniformen gestoken dames, wier taak de gehele avond uit niets anders bestaat dan achter die nummertjes zitten. Zij mogen zelfs niet de enveloppen naar het presentatieduo brengen, waarin staat welke prijs aan het nummer verbonden is. Daar zijn weer andere, buitengewoon kortgerokte dames voor.

Verder bestaat de uitzending uit eindeloos gebazel tussen de presentatoren en hun gasten, Spaanse prominenten van het tweede garnituur. Die doen ook nog spelletjes, waarvan de zin geen andere lijkt dan het bellen van de volgende geluksvogel een klein beetje uit te stellen. De presentatrice is immer gehuld in spectaculaire, onthullende jurken die aanleiding zijn tot vettige grappen. Je vraagt je wel af, wat er ooit van zo'n programma terecht zal komen als ook in Spanje de euro zal worden ingevoerd: prijzen van miljoenen peseta's zullen dan plotseling schamel en klein lijken.

'La llamada de la suerte' is een hartverwarmende uitzending, maar toch maar een schamele troost voor de opheffing van mijn favoriete uitzending op TVE Internacional, een middagprogramma onder de sombere titel 'Pasa la vida' (het leven gaat voorbij). Daarin hielden twee hevig geblondeerde dames, die betere tijden hadden gekend, urenlang op opgewekte toon een zinledig gesprek gaande, met name over roddels in de hoogste kringen. Het geniale van de uitzending lag vooral in hun publiek op de achtergrond: een rijtje uit de meest afgelegen dorpen van Galicië aangevoerde huisvrouwen, gehuld in bloemetjesjurken, de knieën iets uit elkaar, de tas vast op de schoot geklemd. Het was alsof er elke weekse middag op TVE Internacional een nieuwe film van Pedro Almodovar werd vertoond.

Dat ze toch nog wel iets goeds kunnen bij TVE blijkt uit de oprichting van 24 Horas, een 24-uurs nieuwszender die sinds enkele maanden eveneens door heel Europa wordt verspreid. De opzet ervan is een beetje bescheiden, maar aan de andere kant is deze zender iets waar in Nederland vermoedelijk nog vele jaren over vergaderd zal moeten worden.

TVE Internacional is te zien op sommige Nederlandse kabelnetten en op Eutelsat/Hotbird, 13 graden oost, analoog, 11.221 GHz, h. Aldaar ook 24 horas op 11.785 GHz, h. Via dezelfde satellietgroep zijn beide stations ook digitaal te zien op 12.111 Ghz, v. Via de Astra-groep (19,2 graden oost) zijn ongecodeerd een aantal regionale Spaanse televisiestations te zien: canal 99, Andalucia TV en TVC Int op 11.895 GHz, v. Op beide lokaties wemelt het verder van de Spaanse televisie en radiostations die alleen maar met een in Spanje aangeschafte decoder en een vanaf een Spaans adres betaalde smartcard te zien zijn. Wel ongecodeerd zijn een aantal radio stations in digitale vorm op Astra, zoals Cadena SER, Catalunya Radio e.a. op 11.937 GHz, v. Achter de genoemde analoge tv-signalen zijn ongecodeerd een aantal landelijke radiostations te vinden: RNE, RNE Internacional, Radio 5, Radio Classica en Radio 3.

    • Raymond van den Boogaard