Gerets mag PSV nog niet trainen van KNVB

FORT LAUERDALE, 18 FEBR. Eric Gerets mag volgend seizoen niet als hoofdtrainer actief zijn van PSV. Dat heeft KNVB-bestuurder G. Bouwer meegedeeld. PSV-voorzitter H. van Raaij van de nog regerende landskampioen sprak al meerdere keren zijn voorkeur uit voor de komst van de voormalige rechtsback als opvolger van Dick Advocaat, die aan het einde van het seizoen overstapt naar Glasgow Rangers.

Gerets is niet in het bezit van het benodigde diploma coach betaald voetbal. Hij beschikt alleen over een Belgisch trainersdiploma dat in Nederland te vergelijken is met oefenmeester I. Daarmee mag Gerets op Zeist wel de versnelde cursus volgen.

Gerets is momenteel werkzaam bij Club Brugge. De koploper in België wil de trainer wiens verbintenis tot medio 1999 loopt langer aan zich binden. Gerets is gecharmeerd door de interesse van PSV, maar zegt zijn contract te respecteren. Hij geeft toe dat het al lang de bedoeling was dat hij Advocaat zou opvolgen. “Maar Dick heeft roet in het eten gegooid door nu al weg te gaan”, aldus Gerets.

De belangenorganisatie Coaches Betaald Voetbal (CBV) heeft aangekondigd nauwlettend op toe te zien of PSV niet tijdelijk een stroman aanstelt om Gerets toch al vast in dienst te kunnen nemen. De KNVB gaat ervan uit dat Van Raaij, ook vice-voorzitter van het bestuur betaald voetbal, de regels naleeft en op zoek gaat naar een andere oplossing. Bijvoorbeeld door een trainer voor één seizoen aan te stellen.

De bestuurders van de KNVB vlogen gisteren in het kielzog van het Nederlands elftal naar Fort Lauderdale. In de omgeving van Miami zal Oranje zaterdag (tegen de VS) en dinsdag (Mexico) een oefeninterland afwerken ter voorbereiding op het WK in Frankrijk. De selectie arriveerde zonder Ed de Goey, Patrick Kluivert en Marc Overmars in Florida. Zij voegen zich morgen bij de groep. Kluivert kreeg toestemming vanavond met AC Milan tegen Parma te voetballen, de andere twee ontmoeten elkaar in het Engelse League-Cupduel tussen Arsenal en Chelsea.