Geen 'onschuldige verklaring' voor zaak-Lewinsky

WASHINGTON, 18 FEBR. Mike McCurry, de ervaren woordvoerder van president Clinton, heeft een kleine uitglijder gemaakt in de affaire-Lewinsky. In een vraaggesprek met de Chicago Tribune zei McCurry te betwijfelen of er “een eenvoudige, onschuldige verklaring” is voor de relatie van de president met de voormalige stagiaire Monica Lewinsky.

Onmiddellijk heeft McCurry de woorden, die hij weet aan een vlaag van verstandsverbijstering, weer teruggenomen. Maar de media vragen zich nu af of hij het Amerikaanse volk vast heeft willen voorbereiden op een bekentenis van zijn baas.

McCurry (43), die zelden grote blunders begaat, sprak vrijdag op een van de weinige ontspannen momenten van de afgelopen weken in zijn kantoor in het Witte Huis met een journalist van de Tribune. “Misschien is er een eenvoudige, onschuldige verklaring”, zei hij over de berichten dat de president een verhouding met Lewinsky heeft gehad. “Maar ik denk het niet, want dan zouden we die vermoedelijk al hebben geopperd. Ik denk dat het uiteindelijk een heel ingewikkeld verhaal zal zijn, zoals de meeste menselijke relaties. En ik denk niet dat het heel makkelijk zal zijn om uit te leggen, misschien.” President Clinton heeft zelf herhaaldelijk met kracht ontkend dat hij een seksuele verhouding met Lewinsky had. Lewinsky heeft dat onder ede ontkend, maar in gesprekken met vrienden en in e-mail heeft ze er juist uitgebreid over verteld.

McCurry heeft de afgelopen weken herhaaldelijk gezegd dat hij niet op de hoogte is van de besprekingen die de president met zijn juridische raadslieden over de kwestie voert. Net als veel andere adviseurs neemt hij aan dergelijk overleg geen deel, uit angst dat hij door de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr gedwongen zal worden om erover te getuigen.

Met nauw verholen ergernis moet McCurry niettemin vrijwel dagelijks het perscorps van het Witte Huis over de affaire te woord staan. Hij omschrijft zijn ongemakkelijke positie als “dubbel-geparkeerd in een geen-commentaar-zone”. Voor het jongste schandaal uitbrak, had McCurry te kennen gegeven een baan in het bedrijfsleven te ambiëren. Maar door alle opschudding over Monica Lewinsky is zijn vertrek voor onbepaalde tijd uitgesteld.

“Alleen dwazen beantwoorden hypothetische vragen”, kritiseerde McCurry gisteren zijn uitlatingen tegenover de krant. “Ik had het gewoon niet moeten zeggen.” Hij ontkende dat zijn opmerkingen deel uitmaakten “van een of andere strategie”.

Voor de grand jury in Washington, de geheime kamer van onderzoek die kan bepalen of er voldoende bewijs is voor een strafzaak, verschenen gisteren twee getuigen in de zaak. Een van hen was een voormalige persoonlijke assistent van Clinton die hem overal volgde, het tijdschema van minuut tot minuut in de gaten hield en zorgde dat zijn toespraken op tijd op zijn lessenaar lagen. De ander was een voormalige beveiligingsagent, die in de pers verklaard heeft dat hij Lewinsky eens in de Oval Office heeft binnengelaten. Ook vorige week was deze man al naar de grand jury gekomen, maar toen was zijn verhoor uitgesteld na een conflict over de toelaatbaarheid van het verhoren van beveiligingsagenten. Inmiddels is overeengekomen dat het verhoor geen vragen zal bevatten die het vermogen van de beveiligingsdienst in gevaar kunnen brengen om over de veiligheid van de president te waken.