Brocacef verkoopt drogistengroothandel

ROTTERDAM, 18 FEBR. Geneesmiddelengroothandel Brocacef stoot zijn activiteiten op het gebied van drogisterijartikelen af. Het bedrijf in Maarssen, onderdeel van ACF Holding, heeft overeenstemming bereikt over verkoop ervan aan Dynadro in 's-Hertogenbosch. Dynadro is onderdeel van Internatio Müller, net als InterPharm, dat met OPG Groep en Brocacef tot de drie grootste medicijngroothandels van Nederland behoort.

Naar verwachting zal Brocacef de drogisterij-groothandel in april overdragen. De omzet ervan beloopt rond 90 miljoen gulden.

Dynadro is voor eenderde eigendom van DA Drogisten. Deze drogisterijgroothandel had vorig jaar een omzet van 432 miljoen gulden. Het bedrijf levert ongeveer 13.000 drogisterijartikelen aan ruim 2.000 afnemers. Brocacef is eigenaar van het detailhandelsconcept 'Uw Eigen Drogist', maar wil niet verder bij de detailhandelsactiviteiten worden betrokken.

Met de opbrengst van de verkoop van de groothandel wil Brocacef haar productie van generieke geneesmiddelen moderniseren en uitbreiden. Generieke medicijnen of loco's zijn geneesmiddelen die mogen worden nagemaakt omdat het octrooi erop is verlopen. Ze zijn doorgaans veel goedkoper dan het origineel. De overheid stimuleert apothekers om waar mogelijk generieke middelen te leveren. Brocacef wil de productie van generica in Maarssen concentreren.

Brocacef legt zich naast de productie van generieke geneesmiddelen nu volledig toe op de groothandel in farmaceutische producten waarvoor een recept nodig is. Om de omzet van de kleine groothandel op peil te brengen waren te grote investeringen nodig. Voor een voortzetting van de groothandel was een toenemende ondersteuning van de aangesloten drogisten nodig.