Bouwfirma Holzmann saneert

ROTTERDAM, 18 FEBR. Het Duitse bouwconcern Philipp Holzmann gaat ingrijpend reorganiseren. In eigen land schrapt het bedrijf drieduizend banen, circa 14 procent van het totale personeelsbestand. Daarnaast worden twee dochterondernemingen, in Frankrijk en Thailand, verkocht. Bij deze bedrijven werken ongeveer duizend mensen.

De sanering bij Holzmann werd gisteren aangekondigd door de nieuwe bestuursvoorzitter Heinrich Binder. Deze is vorig jaar naar voren geschoven door grootaandeelhouder Deutsche Bank om de problemen bij het concern op te lossen. Binder lijkt in die opzet te slagen: hij verwacht dat het bouwbedrijf dit jaar voor het eerst sinds 1994 een licht positief bedrijfsresultaat zal kunnen boeken. In 1997 boekte Holzmann (op grond van voorlopige cijfers) een exploitatieverlies van circa 250 miljoen mark, 50 miljoen minder dan het jaar daarvoor. Holzmann is volgens Binder in de verliezen terechtgekomen omdat het bedrijf bij het aannemen van opdrachten te weinig oog heeft gehad voor de winstgevendheid van de projecten. Binder verwijt zijn voorgangers een al te eerzuchtig en ondoordacht uitbreidingsbeleid te hebben gevoerd. “De groei van Philipp Holzmann is de afgelopen jaren allesbehalve winstgevend geweest”, aldus Binder. “In de toekomst zullen we ons concentreren op projecten met hoge rendementen en streven we niet langer naar het behalen van de hoogst mogelijke omzet.”

De problemen bij Holzmann zijn exemplarisch voor de hele Duitse bouwsector. Na de enorme hausse in opdrachten na de Duitse eenwording en de daaropvolgende bedrijfsexpansie kreeg de branche in de jaren negentig te maken met een felle concurrentieslag. Mede door het aanbod van goedkope Britse en Oost-Duitse bouwvakkers werden de bouwbedrijven gedwongen om hun prijzen steeds verder te verlagen.

In Nederland is Philipp Holzmann eigenaar van het Amsterdamse bouwbedrijf Hillen en Roosen, waar circa 250 mensen werken. Volgens een woordvoerster van het bedrijf heeft de reorganisatie bij het moederbedrijf “absoluut geen gevolgen” voor de Nederlandse onderneming.