Bewoner mag zelf keuken en wc kiezen

Woningen hoeven niet langer met keukenblok en wc te worden afgeleverd. Veel bewoners immers laten de voorzieningen slopen. Dat schaadt het milieu.

DEN HAAG, 18 FEBR. Nieuwe bewoners van een koop- of huurwoning hoeven in de toekomst niet meer aan te kijken tegen een aanrecht of wc die niet naar hun smaak zijn. En ze hoeven niet meer te slopen als ze zich storen aan kastdeurtjes in de groene standaardkleur en liever keukenkastjes hebben met bloemen.

Door een wijziging van de Woningwet, waar de Tweede Kamer gisteren mee akkoord ging, hoeven woningen niet langer voorzien van wc en keukenblok te worden afgeleverd. Wel moeten er aansluitpunten zijn waaraan de nieuwe bewoner zijn toiletpot, kooktoestel en gootsteen kan bevestigen.

De nieuwe wet, die nog door de Eerste Kamer moet worden goedgekeurd, beperkt het recht van de burgemeester om verkopers of verhuurders van woningen te verplichten de toilet- en keukenruimte ook in te richten. De bewoners krijgen daardoor meer vrijheid. Maar daar staat tegenover dat hun burgemeester hen straks kan verplichten een nieuwe verwarmingsketel aan te schaffen als de oude te weinig zuinig met energie is.

Beide maatregelen dienen het milieu, betoogde staatssecretaris Tommel (Volkshuisvesting) in een toelichting op het wetsontwerp. De grotere vrijheid in de toilet- en keukenruimte moet de hoeveelheid afval beperken. Vaak wordt immers al snel door de nieuwe bewoners het keukenblok gesloopt en vervangen, schrijft Tommel. Hij sluit niet uit dat “het sanitair en het aanrecht het karakter van meubilair krijgt en mee wordt genomen naar een nieuwe woning”.

Het gebruik van verwarmingsketels met een hoger rendement levert besparingen bij het energiegebruik op. Om dat te bereiken kan de burgemeester, door verruiming van zijn mogelijkheid om een bewoner 'aan te schrijven', ingrijpen. Hij krijgt daarentegen niet langer de kans om, behalve in beschermde stadsgezichten, het plaatsen van zonnecollectoren te verbieden. In een motie van het Kamerlid Hofstra (VVD), die de Kamer aanvaardde, wordt de staatssecretaris opgedragen het plaatsen van zonnecollectoren niet langer van een vergunning afhankelijk te maken.

De Kamer maakte gisteren wel een voorbehoud: als zij binnenkort niet kan instemmen met de wijziging van het Bouwbesluit dat technisch de bedoeling van het wetsvoorstel regelt, moet het ongedaan worden gemaakt.