Aviation Week meldt: Riad verbiedt verplaatsing luchtmacht VS

AMSTERDAM, 18 FEBR. Saoedi-Arabië geeft - op dit moment - de Amerikaanse luchtmacht geen toestemming om haar in Saoedi-Arabië gestationeerde vliegtuigen te verplaatsen naar andere buurlanden in de regio (Koeweit, Bahrein, Oman en Qatar), teneinde van daaruit Irak aan te vallen.

Dat meldt het doorgaans zeer goed geïnformeerde blad Aviation Week. Eerder deze maand zag de Amerikaanse minister van Defensie, William Cohen, ervan af om de Saoedische leiders te vragen of Amerikaanse vliegtuigen vanaf bases in Saoedi-Arabië aanvalsvalsvluchten tegen Irak mochten uitvoeren.

De afgelopen dagen hebben alle Golfstaten, met uitzondering van Koeweit en Oman, verzet aangetekend tegen een door de Amerikanen uitgevoerde, militaire oplossing van de crisis tussen de Verenigde Naties en Irak.

Zo verklaarde de Saoedische minister van defensie, prins Sultan Bin Abdul Aziz, zaterdag dat zijn land het gebruik door de VS van Saoedische bases en militaire faciliteiten van de hand wijst. De Bahreinse minister van Informatie, sjeik Mohammed al-Moutawa, liet weten dat “Bahrein geen toestemming heeft gegeven dat zijn grondgebied wordt gebruikt voor welke militaire actie dan ook tegen Irak”. En de kroonprins van Bahrein, sjeik Hamad ben-Issa al-Khalifa, zei gisteren dat “geen enkele Arabische staat een aanval kan accepteren op een andere Arabische staat, die deze staat aan opsplitsing en ontmanteling kan blootstellen”.

Maar goed ingelichte Arabische kringen in de Golf zeggen dat al deze verklaringen een dubbele boodschap bevatten en niet zo ernstig moeten genomen. “Zij zijn bedoeld voor de binnenlandse publieke opinie”, aldus één hunner. “Daarom herhaalt iedereen tot in den treure dat werkelijk alles moet worden gedaan om het Iraakse broedervolk verder lijden te besparen. De angst is groot dat terroristen in dienst van Saddam allerlei vreselijke dingen uithalen. Maar wij allen in de Arabische Golf weten wie ons in laatste instantie beschermt. En als Kofi Annan (de secretaris-generaal van de VN) onverrichterzake uit Bagdad terugkeert - wat in feite niemand verwacht - dan zullen wij ons de facto, misschien zelfs in het geheim, achter de VS scharen. Want geen van ons kan het zich in laatste instantie veroorloven om de supermogendheid die ons beschermt in de weg te staan.”

Het Amerikaanse Ministerie van Defensie reageerde, conform deze uitspraak, op het bericht van Aviation Week met de droge mededeling dat de VS, in geval van militaire acties, de noodzakelijke medewerking van hun bondgenoten in het Golfgebied verwachten.