Apothekers mogen op recept medi-wiet leveren

DEN HAAG, 18 FEBR. Artsen kunnen vanaf half maart voor kanker- en aidspatiënten en voor patiënten met multiple sclerose pillen met een werkzame stof van marihuana voorschrijven. Deze pillen, die uit Engeland worden ingevoerd, moeten door de patiënten voor eigen rekening worden aangeschaft bij een apotheker. Ze kosten twintig gulden per stuk. De Inspectie voor de gezondheidszorg stemt in met het leveren van deze capsules.

Dit heeft de landelijke apothekersorganisatie KNMP gisteren bekendgemaakt. De Inspectie verbood vorig jaar het voorschrijven en leveren van marihuana (of medi-wiet) door artsen en apothekers. De Opiumwet kent geen regeling die het voorschrijven van marihuana voor medicinaal gebruik mogelijk maakt. Minister Borst (Volksgezondheid) is niet bereid om een uitzondering te maken, zoals bij morfine. Zij baseert zich daarbij op de Gezondheidsraad, die een heilzaam effect van marihuana niet wetenschappelijk bewezen acht.

Borst was vorig jaar geen tegenstander van de ontwikkeling van een pil met de werkzame stof uit marihuana, THC, die niet in de Opiumwet wordt genoemd. Verenigingen van kanker-, ms- en aispatiënten melden dat leden baat hebben bij het gebruik van marihuana. De weed zou bij kankerpatiënten de misselijkheid na toediening van cytostatica beperken, pijn en kramp bestrijden (bij ms-patiënten) en de eetlust opwekken (bij aidspatiënten).