Zeven Koerdische leiders opgepakt in Turkije

ANKARA, 17 FEBR. De leider en zes andere functionarissen van de pro-Koerdische HADEP-partij in Turkije zijn gisteren gevangen gezet op beschuldiging van lidmaatschap van een gewapende organisatie, de separatistische Koerdische Arbeiders Partij (PKK). Tegen 50 andere kaderleden loopt een arrestatiebevel.

Op last van het Staatsveiligheidshof kamde de politie in de afgelopen dagen twee keer het hoofdkantoor van HADEP in Ankara uit. De aanklacht is dat de agenda van de partij voor dit jaar separatistische propaganda bevat. Betrokkenen zeggen dat vooral de foto van Leyla Zana, een voormalige Koerdische parlementariër die een gevangenisstraf uitzit van 15 jaar voor banden met de PKK, kwaad bloed heeft gezet bij de Turkse veiligheidsdienst. Een andere theorie is dat onlangs na het verbieden van de moslim-fundamentalistische Welwaartspartij, door het constitutionele hof, de aandacht in Turkije zich nu weer richt op de Koerdische politici.

Gevreesd wordt dat uiteindelijk ook de HADEP zal worden ontbonden, evenals haar voorganger in 1994, de DEP. De DEP werd als een mantelorganisatie aangemerkt van de PKK. Datzelfde wordt door Turkse autoriteiten gezegd van de HADEP.

Het Turkse leger, de beschermer van de eenheid van het land en de seculiere identiteit, stelt dat twee belangrijke bedreigingen voor Turkije de politieke islam en Koerdisch separatisme zijn. Turkije wordt in West-Europa voortdurend gekritiseerd voor zijn ontkenning van de Koerdische identiteit.