Winst Besi zakt door Azië-crisis

Besi in Zevenaar, toeleverancier aan de chipsindustrie, heeft de nettowinst het afgelopen jaar flink zien dalen, van 37,8 miljoen naar 21,8 miljoen gulden. Van de daling is 3,8 miljoen gulden toe te schrijven aan de val van de Maleisische ringgit.

Verder had Besi last van een lagere vraag, vooral in de eerste helft van het jaar. In de tweede helft ging het beter: in de laatste drie maanden ging de nettowinst zelfs omhoog, ondanks buitengewone lasten.

Besi waagt zich niet aan een voorspelling voor de resultaten van het lopende jaar. Vooral de crisis in Azië zorgt voor veel onzekerheden, zowel wat de vraag naar Besi-producten betreft als door sterk fluctuerende wisselkoersen.

Besi geeft over het afgelopen jaar pro-forma-cijfers, omdat ze anders niet goed te vergelijken zijn met die van 1996. Op 30 mei 1997 bracht Besi een deel van zijn activiteiten onder in Possehl Besi Electronics, een gezamenlijke onderneming waarvan Besi 30 procent van de aandelen heeft. Overigens ging het met deze nieuwe onderneming, die waarschijnlijk een aparte beursnotering krijgt, zeer goed. De omzet steeg met 36 procent en de winst voor buitengewone lasten kwam zelfs uit op 43,4 miljoen gulden, tegen 17,3 miljoen in 1996.