Werk aan opera Venetië stilgelegd

ROME, 17 FEBR. De wederopbouw van het operahuis La Fenice in Venetië is op last van de justitie stilgelegd nadat het bedrijf dat het contract hiervoor niet had gekregen, protest heeft aangetekend tegen de aanbesteding.

La Fenici is in januari 1996 volledig uitgebrand. Alleen de muren staan nog overeind. Venetië wil het befaamde operahuis in de oude stijl herbouwen. Vorig jaar zomer is de opdracht daarvoor verleend aan het bedrijf Imprilego, voor een restauratieplan dat was opgesteld door de architecten Gae Aulenti en Antonio Foscari. Met de opdracht is bijna 150 miljoen gulden gemoeid.

Op de tweede plaats kwam het Duitse bedrijf Philipp Holzmann, waarvoor de Italiaanse architect Aldo Rossi een herstelplan had gemaakt. Dit bedrijf heeft beroep aangetekend tegen de gevolgde procedure, omdat bij het winnende plan een aantal bijgebouwen van het operahuis niet waren meegerekend. Daardoor was de prijs gunstiger.

De Raad van State heeft het werk laten stilleggen. Het was de bedoeling dat La Fenice vóór het jaar 2000 zou zijn herbouwd.