voert trio uit Duitsland aan op combinatie skiën

HAKUBA, 17 FEBR. Katja Seizinger heeft zich vanochtend tot skikoningin van de Winterspelen gekroond. Een dag na haar zege in de aansprekende afdaling zegevierde de 25-jarige Duitse eveneens op de combinatie. In de slalom behield de skister uit Halblech haar voorsprong van gisteren, toen behalve de aparte afdaling ook de afdaling van de combinatie moest worden afgewerkt.

Het werden voor skiminnend Duitsland historische momenten in Japan. Seizinger, Martina Ertl (zilver) en Hilde Gerg (brons) zorgden voor een uniek supertrio op het erepodium. “Ik heb nog nooit een combinatie weten te winnen”, sprak Seizinger overgelukkig. “Dit had ik in mijn stoutste dromen niet verwacht.”

Ze begon de slalom met een voorsprong van 0,36 seconden op Pernilla Wiberg. De Zweedse, die gisteren in de afdaling verrassend zilver won, faalde echter in de eerste manche van de slalom. Ze miste een van de 46 poortjes, notabene neergezet door haar landgenoot en bondscoach Platter, en was op slag kansloos. “Ik waande me al bij de finish en verloor mijn concentratie”, verklaarde Wiberg.

Ook de nummer drie na het eerste onderdeel, de Oostenrijkse Renate Götschl, strandde voortijdig. Ertl schoof daardoor na de eerste manche op van de vierde naar de tweede plaats, met een achterstand van 0,55 seconde op Seizinger, de Oostenrijkse Stefanie Schuster (derde) stond een drievoudig Duits succes vooralsnog in de weg.

Seizinger zou haar tweede gouden medaille van deze Spelen - in 1994 behaalde ze ook al goud op de afdaling - niet meer uit handen geven. Met de voordelige marge van ruim een halve seconde hoefde ze ook geen onnodige risico's te nemen. Ertl, die met 1.11,16 de beste totaaltijd op de slalom maakte, kwam wel een stuk dichterbij, maar bleef op een afstand van 0,18 seconde steken. Gerg zorgde met een uiterste krachtsinspanning voor het derde Duitse succes.

Nooit eerder in de historie waren drie olympische medailles in een alpine skinummer weggelegd voor Duitsland. Dat was tot nu toe alleen voorbehouden aan Oostenrijk en Noorwegen. Seizinger: “Ik hoopte op brons, misschien zilver op de combinatie. Voor goud had ik geluk nodig. Dat lacht mij dit seizoen in overvloed toe.”