Versteeg laat zich wegduwen op 1.000 meter shorttrack

NAGANO, 17 FEBR. Hoog waren de verwachtingen van olympisch shorttracker Dave Versteeg. De finale wilde hij halen en liefst een medaille. Groot was de teleurstelling toen dat niet lukte. De Lissenaar werd vanmiddag in de eerste serie van de 1.000 meter uitgeschakeld. “Ik ben derde geworden, dat was mijn doel. Ik had het alleen in de finale willen doen, niet in de eerste de beste ronde”.

De finale van de 1.000 meter werd gewonnen door de Zuid-Koreaan Kim Dong-sung.

Versteeg eindigde in de zesde van acht series achter de Brit Matt Jasper en de Chinees Yulong An. De Nederlander wist wel waarom. “Jasper heeft mij twee keer geduwd, die Chinees één keer. Dat is reglementair niet toegestaan. In het shorttrack moet je je handen thuis houden, dat is enorm balen.” Voor Versteeg was de eerste afstand van het programma in de White Ring na 1 minuut en 32,748 seconden voorbij.

Klein zijn de verschillen in het shorttrack, de achterstand op An was niet groter dan een paar centimeter, in tijd 17-duizendste van een seconde. “Ik heb niet op snelheid verloren, ik kan mezelf niets verwijten.”

Bij de Europese kampioenschappen in Boedapest lag Jasper zeven meter achter me. En die Chinees had ik ook wel kunnen pakken.'' Het omgekeerde gebeurde, Versteeg voelde zich genomen.

Een protest werd even overwogen, maar Versteeg zag daar meteen de zinloosheid van in. “Als de scheidsrechter niet meteen diskwalificeert, kun je niets doen. Klaar uit, voorbereiden op de volgende afstand.”

Vrijdag start Versteeg opnieuw, dan op de 500 meter, zijn favoriete afstand. “Dit zal mij niet nog eens overkomen, reken daar maar op.”

Het seizoen was tot nu toe zo goed voor Versteeg, die medio november in Groningen als eerste Nederlandse shorttracker de finale van een wereldbekerwedstrijd bereikte. In januari werd de Zuid-Hollander nog tweede bij de Europese titelstrijd in Boedapest, mede dank zij een wereldrecord op de 500 meter. “Die komt nog. Dan wil ik wel wat laten zien. Al doende leert men, zal ik maar denken.”

De Nederlandse vrouwenploeg shorttrack is in de halve finales van de olympische koppelkoers uitgeschakeld. Het kwartet met Anke-Jannie Landman, Ellen Wiegers en de tweelingzusjes Maureen en Melanie de Lange eindigde als derde, achter Canada en Japan. (ANP)