Verslaggever Martha Gellhorn overleden

LONDEN, 17 FEBR. Martha Gellhorn, de eerste vrouwelijke oorlogscorrespondent ter wereld, is zondag op 89-jarige leeftijd overleden in Londen.

Geboren in St. Louis als dochter van een arts en een sufragette trok ze op 21-jarige leeftijd op eigen houtje naar Europa om reizend reporter te worden. Haar loopbaan als oorlogsverslaggever begon toen ze in het kielzog van Ernest Hemingway naar de Spaanse Burgeroorlog trok. Ze volgde de Amerikaanse troepen tijdens de Tweede Wereldoorlog, landde op de stranden van Normandië op D-day en schreef een ooggetuigeverslag van de bevrijding van concentratiekamp Dachau.

Na de oorlog zette ze haar werk voort in onder meer het Midden-Oosten, Vietnam en El Salvador. In haar vaak welbewust partijdige reportages stonden de tragedies van gewone mensen centraal. “Ik heb nooit tijd gehad voor nonsens over objectiviteit”, verklaarde ze. Ze stopte pas met schrijven toen ze na een mislukte oogoperatie in de jaren tachtig haar typemachine niet meer kon bedienen. Gellhorn woonde in Frankrijk, Cuba, Mexico, Italië en Kenia; de VS meed ze omdat het land naar haar mening een 'koloniale macht' was geworden. Haar laatste jaren bracht ze door in een appartement in het centrum van Londen. Martha Gellhorn is driemaal getrouwd geweest. Haar tweede echtgenoot was Ernest Hemingway, van wie ze in 1945 scheidde. (Reuters)