V-raad nog niet eens over missie Annan

NEW YORK/ PARIJS/ BAGDAD, 17 FEBR. De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zijn er gisteren niet in geslaagd het eens te worden over de voorwaarden voor een missie naar Irak van de secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan.

Annan zou een diplomatieke oplossing van de confrontatie tussen Irak enerzijds en de VN en de Verenigde Staten anderzijds over VN-inspectie van zogeheten 'presidentiële plaatsen' moeten helpen bewerkstelligen, en Amerikaanse militaire actie voorkomen.

De vijf praten vandaag verder, op basis van een voorstel dat volgens diverse bronnen voorziet in ongehinderde inspectie van alle Iraakse installaties, waarbij in het geval van de 'presidentiële plaatsen' diplomaten de inspecteurs zouden kunnen vergezellen. Annan zelf zei dat de vijf - de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk - hem hadden meegedeeld dat ze “een beetje meer tijd nodig hebben om tot een conclusie te komen”. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, zei vanochtend tegenover de BBC dat de vijf gisteravond “heel dicht bij een akkoord” waren en “hoopvol” te zijn. “Wij willen dat Kofi Annan naar Bagdad gaat omdat we elke mogelijke diplomatieke weg willen onderzoeken om een oplossing te vinden”, zei hij.

Deelnemers aan de bijeenkomst van de vijf zeiden dat de Amerikaanse delegatie, geleid door VN-ambassadeur Bill Richardson, leek te aarzelen om in te stemmen met een bezoek van Annan aan Bagdad, en verzet bleef aantekenen tegen speciale inspectieprocedure voor de 'presidentiële plaatsen'. Richardson zelf zei gisteren na de bijeenkomst: “De VS zijn niet voor akkoordjes of compromissen”. De Amerikaanse minister van Defensie, William Cohen, onderstreepte gisteren nogmaals dat als Annan daadwerkelijk naar Bagdad gaat, hij dat “naar ik hoop en wens” zal doen “met één enkele intentie: Saddam Hussein opdracht te geven de resoluties van de VN integraal te eerbiedigen”.

Cohen besloot gisteren nog eens 5.000 tot 6.000 man grondtroepen naar Koeweit te sturen om te garanderen dat Saddam Hussein dat emiraat of het naburige Saoedi-Arabië niet bedreigt. Het gaat om pantser- en helikoptereenheden, die, zo onderstreepte Cohen voor de CNN-televisie, voor puur defensieve doeleinden gaan. Als zij zijn gearriveerd, zijn er circa 10.000 man Amerikaanse grondtroepen in de Golfregio.

De Golfstaten zelf, in de oorlog van 1991 bondgenoten van de VS, distantiëren zich intussen de een na de ander van militaire actie tegen Irak. Na Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar, wees gisteren ook Bahrein een aanval op Irak van de hand. De Bahreinse minister van Informatie zei vanochtend vervolgens dat zijn land de VS geen toestemming heeft gegeven zijn grondgebied te gebruiken voor een aanval op Irak. Bahrein herbergt onder andere het hoofdkwartier van de Amerikaanse Vijfde vloot. (Reuters, AFP)