Tommel redt energieproject

DEN HAAG, 17 FEBR. Door bemiddeling van staatssecretaris Tommel van VROM en de gemeente Houten bij Utrecht is alsnog overeenstemming bereikt over een milieuvriendelijk en zuinig energieproject voor de nieuwe wijk Vijfwal in Houten waar 3.500 woningen worden gebouwd. Vijfwal is een zogenoemde VINEX-lokatie voor grootschalige woningbouw, gecombineerd met bedrijfsterreinen.

Eind vorige week braken de twee betrokken energiebedrijven REMU en GCN hun onderhandelingen over de bouw van een warmte-krachtcentrale (elektriciteit en warmte) af. Ze konden het niet eens worden over de financiën. Door het compromis dat vanochtend is bekendgemaakt door het ministerie van VROM komt het project toch van de grond. REMU en GCN zullen een gezamenlijke dochteronderneming oprichten die de bouw en exploitatie van de nieuwe centrale zal verzorgen. Deze vorm van energievoorziening in Houten kan een voorbeeld worden voor andere grootschalige woonwijken. Ook in het westen van de locatie Leidsche Rijn bij Utrecht kan door samenwerking van REMU en GCN een warmte-krachtcentrale verrijzen.