Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over het regime van president Kabila van Zaïre. Ruim een half jaar nadat hij de macht greep, wordt hij beschuldigd van politieke moorden op grote schaal. Verder een verslag over het eindrapport van de commissie-Dutroux. Ned.1, 20.25-20.58u.

Terzake. Geheel gewijd aan het eindrapport van de commissie-Dutroux. In de studio beantwoordt commissievoorzitter Verwilghen vragen van kijkers. Belg.2, 22.00-22.50u.

BV2. Met o.a. het succes van het biologische boeren en een interview met Hans de Boer, de nieuwe voorzitter van MKB-Nederland. Ned.2, 22.30-23.00u.

DOCUMENTAIRES

Histories. De bekende foto van de Sovjet-soldaat die op 2 mei 1945 de vlag hijst op de Rijksdag in Berlijn, is het werk van fotograaf Evgueni Khaldei. Na de val van De Muur werd zijn biografie ontdekt. Aan de hand van een aantal van zijn beste foto's vertelt hij zelf zijn levensverhaal. Afl.: Evgueni Khaldei - Fotograaf onder Stalin. Belg.2: 20.30-21.15u.

Reporter: De voorzitter van Nederland. Portret van minister president Wim Kok. Hoe hield de premier zich staande na Srebrenica, de Bouterse affaire, het IOC-lidmaatschap van Willem Alexander, de crisis rondom de procureurs generaal, en de commotie rondom het fregat voor de Golf? Ned.1, 22.03-22.58u.

The Mission. Nieuwe reportageserie over mensen met een missie. De Engelsman Richard Noble en zijn team werken al jarenlang aan de ultieme auto waarmee ze het snelheidsrecord over land en de geluidsbarrière hopen te breken. De eerste test in de Jordaanse woestijn verliep echter niet geheel volgens plan. Morgen deel 2. BBC1, 23.25-0.05u.

DRAMA/SERIES

Waar gebeurd: My name is Billy W. Amerikaanse tv-film uit 1989 over een oorlogsheld en succesvol zakenman die na de krach van '29 aan de drank raakt en later de organisatie A.A. opzet. Gevolgd door een studiogesprek over de Anonieme Alcoholisten. Belg.1, 21.00-22.54u.

AMUSEMENT

Catweazle. Sinds enige tijd zendt TV10 weer herhalingen uit van de klassieke Britse comedyserie Catweazle over een middeleeuwse druïde die per ongeluk in de moderne tijd verzeild raakt. TV10, 18.00-18.25u.

Star Trek. Aflevering uit de eerste versie van de pas veel later zeer populair geworden sf-serie. Met de originele kapitein Kirk. In de aflevering Tomorrow is yesterday wordt de USS Enterprise tijdens een routineklus teruggezogen in de tijd, waardoor Kirk en zijn mannen in de jaren zestig terechtkomen. Ze worden aangevallen door een voor die tijd uiterst modern gevechtsvliegtuig. TV10, 18.50-19.40u.

Fawlty towers. In deze twaalfde (en laatste) aflevering van de Engelse comedyserie met John Cleese (Basil Fawlty) heeft een inspecteur van het Ministerie van Volksgezondheid de keuken van Fawlty Towers afgekeurd. Basil krijgt één dag de tijd om de boel in orde te maken. Belg.2, 22.50-23.25u.

MUZIEK

Single Luck. Serie over popgroepen die het maakten met één nummer. Met She's not there scoorden de Zombies hun enige echte hit in 1964. Hetzelfde nummer bracht Santana in 1977 een wereldhit. Ned.3, 20.53-21.20u.

KUNST

Lolita ist berühmt, nicht ich. Portret van de schrijver Vladimir Nabokov. Duitsl,3, 22.30 23.15u.

SPORT

NOS Sportjournaal. Nagano; en aandacht voor het vertrek van het Nederlands Elftal naar de Verenigde Staten als voorbereiding op het WK Voetbal. Ned.2, 18.43-18.51u. Olympische Winterspelen. Samenvatting van de elfde dag in Nagano. Ned.2, 19.00-19.55u. Studio NOS. Olympische Spelen, Nagano. Ned.2, 23.00-23.35u. NOS-Sportjournaal. Beelden uit Nagano. Ned.3, 22.16-22.29u.

FILMS

.Alice in Cartoonland (Walt Disney e.a., 1924-1926, VS). Derde van vijftien uit te zenden afleveringen van 54-delige, zwijgende serie Alice Comedies die Disney tussen 1924 en 1926 maakte. Een live-action-meisje beleeft avonturen in een overigens getekende omgeving vol fantasie-wezens. De filmpjes zijn door het Nederlands Filmmuseum geconserveerd. Ned.3, 18.00-18.10u.

The Eagle Has Landed (John Sturges, 1977, VS). Populaire oorlogsavonturenfilm, naar bestseller van Jack Higgins, waarin nazi's een Engels dorpje infiltreren teneinde Churchill te ontvoeren. Met Michael Caine, Donald Sutherland, Robert Duvall, Donald Pleasance. SBS6, 20.30-22.45u., onderbroken door reclame.

The Long Day Closes (Terence Davies, 1992, Engeland). Na Distant Voices, Still Lives maakte Davies opnieuw een uitdrukkelijk autobiografische speelfilm waarin het verleden geïdealiseerd tot leven wordt gezongen. Hij voert ons mee naar een roetige straat in het Liverpool van 1955 en roept de afloop op van een ongewoon sensitief beleefde, gelukkige, jongenstijd. Duitsl.2, 23.45-1.05u., nagesynchroniseerd.

.Gallipoli (Peter Weir, 1981, Australië). Vakkundig oorlogsdrama concentreert zich op de vriendschap tussen twee hardlopers (Mark Lee en Mel Gibson) die tenslotte zullen deelnemen aan de Australische veldslag tegen de Turken bij Gallipoli anno 1915. BBC1, 0.35-2.25u.

Four Daughters (Michael Curtiz, 1938, VS). Even ouderwets als onweerstaanbaar melodrama over de huiselijke en amoureuze wederwaardigheden van Claude Rains' vier dochters in een provinciestadje. Duitsl.1, 0.45-2.10u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

L'École est finie (Olivier Nolin, 1979, Frankrijk). Adolescentiedrama over jeugdliefde die uitloopt op zwangerschap, tot ontsteltenis van de volwassen omgeving. Morgen, TV5, 13.30-15.05u.