'Rustige' eerste dag verkiezingen India

NEW DELHI, 17 FEBR. “Een vreedzame operatie” noemde de voorzitter van de Indiase Kiescommissie, M.S. Gill, de eerste fase van de parlementsverkiezingen. Met 26 doden en bijna 100 gewonden bij verschillende aanslagen eindigde gisteravond de eerste van vijf dagen waarop 600 miljoen stemgerechtigde Indiërs hun stem kunnen uitbrengen.

“Gezien de omvang van deze exercitie hebben we het heel goed gedaan”, aldus Gill. “Mijn collega's en ik hadden zelfs een saaie dag.”

Volgens schattingen bracht iets meer dan de helft van de 250 miljoen kiesgerechtigden gisteren zijn stem uit in 222 kiesdistricten.

In Bihar, India's armste deelstaat, vielen gisteren 23 doden bij verscheidene aanslagen. In ongeveer vijfhonderd stembureaus in de staat deden zich ongeregeldheden voor, waarvan de meeste in de hoofdstad Patna.

Op sommige plekken werden stembureaus overvallen door aanhangers van politieke partijen. Stembiljettten werden ingevuld of meegenomen. In verscheidene kiesdistricten volgen daarom nieuwe verkiezingen, zo kondigde de Kiescommissie aan. In Bihar bracht ongeveer de helft van de kiezers een stem uit.

Ondanks het dreigement dat de verkiezingen zouden worden verstoord, was de opkomst in de onrustige staat Assam met 42 procent nog behoorlijk. Het laagst was de opkomst in Lampur, een dorpje vlak bij de hoofdstad New Delhi. Geen enkele van de 1.100 kiesgerechtigden nam de moeite om een stem uit te brengen. De beslissing was vooraf genomen. De dorpelingen bekritiseren de politici omdat zij geen riolering hebben. Daardoor lopen de school en verschillende huizen regelmatig onder.

“De leiders herinneren zich ons alleen als er verkiezingen zijn”, zei Mahinder Singh, één van de inwoners van Lampur, tegenover het dagblad the Pioneer. “Door deze boycot krijgen we waarschijnlijk wel aandacht van de politiek.”

De volgende verkiezingsdagen zijn op 22 en 28 februari en op 7 maart. Eind juni stemmen nog twee afgelegen districten in de Himalaya's. Een voorlopige uitslag van de verkiezingen voor het 545-zetels tellende lagerhuis zal desondanks rond half maart bekend worden gemaakt.