Ruim 200 doden vliegramp Taiwan

TAIPEI, 17 FEBR. Bij een vliegramp op Taiwan zijn gisteren alle 182 passagiers en 14 bemanningsleden van een Airbus-300 om het leven gekomen, alsmede negen mensen op de grond. Tot de slachtoffers behoren enkele topfunctionarissen van de centrale bank van Taiwan, onder wie de gouverneur van bank, Sheu Yuan-dong, en zijn gezin.

Het toestel, van de Taiwanese luchtvaartmaatschappij China Airlines, verongelukte toen het na een vlucht vanuit Bali poogde te landen op het vliegveld Chiang Kai-shek in de buurt van de hoofdstad Taipei. Ooggetuigen hebben verklaard dat het vliegtuig op enkele honderd meters afstand voor de landingsbaan de grond raakte. Het toestel reet uiteen en er brak onmiddellijk brand uit. Brokstukken kwamen in een woonwijk terecht en ramden enkele huizen, gebouwen en auto's in de omgeving.

Reddingswerkers die als eerste ter plekke waren, moesten al snel de conclusie trekken dat niemand de ramp kon hebben overleefd. Op het moment van het ongeluk, na zonsondergang, was het mistig en motregende het.

De meeste slachtoffers zijn Taiwanese toeristen die terugkwamen van vakantie op Bali. De functionarissen van de Taiwanese centrale bank hadden in Indonesië een congres bezocht. Onder de passagiers waren zeven buitenlanders, vijf Amerikanen, een Fransman en een Indonesiër.

Het nieuws van het ongeluk leidde tot dramatische taferelen in de aankomsthal van de luchthaven. Vanaf grote afstand was de vlammenzee te zien.

Een woordvoerder van China Airlines verklaarde dat de verkeersleiding de piloot van het toestel had gevraagd om een andere landingsbaan te nemen dan aanvankelijk was gereserveerd in verband met het geringe zicht.

In 1994 gebeurde een soortgelijk ongeluk met een Airbus-300 van China Airlines, toen deze een mislukte landing maakte op het vliegveld van Nagoya in Japan en explodeerde. Bij die ramp kwamen 264 mensen om het leven.

(AP, Reuters)