Politie Italië verkrachtte uit wraak

ROME, 17 FEBR. De vrouw van de Italiaanse Nobelprijswinnaar voor literatuur Dario Fo blijkt in 1973 op suggestie van de carabinieri te zijn ontvoerd en verkracht, als een wraakactie voor het linkse activisme van het echtpaar.

De ontvoering van actrice Franca Rame is een van vele duistere plekken uit de jaren zeventig, die werden getekend door terreuracties van links en rechts. Bij veel aanslagen door extreem-rechts zijn politie, leger of inlichtingendiensten betrokken geweest, al is in een aantal gevallen de juiste toedracht nooit duidelijk geworden.

Een extreem-rechtse activist heeft de justitie verteld dat een belangrijke generaal van de carabinieri, Giovambattista Palumbo, zijn groep had gesuggereerd op deze manier wraak te nemen op Fo en zijn vrouw. De twee waren in de jaren zeventig zeer actief met theaterstukken waarin de gevestigde macht werd gehekeld. Na de ontvoering en verkrachting hebben Palumbo en zijn mensen feest gevierd in de kazerne.

Dit verhaal is in grote lijnen bevestigd door een huidige generaal van de carabinieri die indertijd onder Palumbo diende. Fo heeft gisteren een brief aan president Oscar Luigi Scalfaro geschreven waarin hij om een onderzoek vraagt. “De waarheid over de misdaden uit het verleden leren kennen is een onmisbare stap voor de beschaafde groei van een volk”, schrijft Fo in zijn brief.

Fo wijst erop dat de eerste beschuldigingen aan het adres van de carabinieri dateren uit 1987. Hij schrijft dat indertijd niemand de zaak heeft willen onderzoeken. Nu is hij verjaard.

“Wij willen geen wraak, wij willen recht”, schrijft Fo. “Anders zullen de gebruikelijke schuldigen eens te meer denken dat de instituties, met U aan het hoofd, Meneer de President, er zijn om hen te beschermen, en niet ons.”

De huidige commandant van de carabinieri, generaal Sergio Siracusa, heeft een persoonlijke brief geschreven aan het echtpaar waarin hij zijn walging uitspreekt over “het onbeschrijfelijke en abjecte geweld”.

Generaal Palumbo, die ook aan het hoofd heeft gestaan van een inlichtingendienst, is inmiddels overleden.

Een justitieel onderzoek is niet meer mogelijk omdat de zaak is verjaard, maar de carabinieri overwegen een intern onderzoek te beginnen.