Ontsnapte tbs'er al twee maanden zoek

GRONINGEN, 17 FEBR. De politie in Groningen is al twee maanden op zoek naar een tbs-patiënt uit de Van Mesdag-kliniek. De 36-jarige man ontsnapte op 4 december 1997 tijdens een begeleid verlof aan zijn begeleidster. Het weekblad Panorama publiceert deze week een interview met de voortvluchtige J. van S., wiens ontsnapping tot op heden uit de publiciteit is gehouden.

Of de man gevaarlijk is, wil justitie niet zeggen. De Groningse persofficier van justitie mr. M. Geerds zegt die informatie niet van de tbs-kliniek te hebben gekregen. Wel is bekend dat Van S. “psychisch snel uitgeput” zou kunnen raken en dat hij dan wellicht opnieuw een delict zou kunnen plegen.

In 1989 werd de toen 28-jarige Van S. veroordeeld tot acht maanden cel en tbs na een wilde schietpartij in mei van dat jaar in Hilversum, waarbij hij met een schrootgeweer veertig kogels afvuurde op zijn huisbaas die in de woning tegenover hem woonde. Er raakte niemand gewond. Een arrestatieteam van de rijkspolitie van het district Amsterdam dwong de man tot overgave.

In het vraaggesprek met Panorama zegt de voorvluchtige man dat zijn ontsnapping niet in het nieuws is gekomen, omdat de Van Mesdagkliniek “al genoeg slechte publiciteit” had gehad door de ontsnapping van de zware criminelen Kröger en Van Tamelen van afgelopen november.

Volgens persofficier Geerds heeft de ontsnapping van die twee niets te maken met de radiostilte die in acht werd genomen na het verdwijnen van Van S. “Je kunt na een vlucht twee dingen doen. Groot alarm slaan waardoor de tbs-patiënt zich opgejaagd voelt met wellicht alle gevolgen van dien. Of, en dat is in dit geval gebeurd, hopen dat hij opduikt bij familie of vrienden en zich uit zichzelf in alle rust weer meldt bij de kliniek. Zo lang het rustig is, is er nog hoop.”

De politie is nog steeds naar de man op zoek ook al hoopt justitie op een vrijwillige terugkeer. Geerds: “Hij zou een dikke plus verdienen als hij terugkeert, omdat hij zich blijkbaar al twee maanden weet te handhaven in de samenleving zonder de hulp van de kliniek. Dat laat overigens onverlet dat hij nog thuishoort in een tbs-setting.” Van S. zegt tegenover Panorama dat hij wil onderhandelen over een 'legale status'.