Olympische kampioen made in Made

Gianni Romme haalde vanochtend zijn tweede olympische 'goud'. De bewoners van zijn woonplaats Made vieren feest. De schaats- kampioen is de grote held in een sportief dorp met een wielertraditie.

MADE, 17 FEBR. 'Gianni, niet te geloven!' De tekst is gekalkt op een groot oranje doek op de gevel van café 't Hoekske, het clubhuis van de supportersvereniging van Gianni Romme. De kroeg ging vanochtend om kwart voor zeven open. “Made is het blijste dorp van Brabant”, zegt een meisje temidden van het feestgedruis, na Romme's tweede olympische 'goud'.

De naam van 'onze Gianni' ligt in de gemeente op ieders lippen. Bij de afslag Made van rijksweg A59 prijkt Romme op een groot billboard. De stralende schaatser heft beide armen. 'Made in West-Brabant, gefeliciteerd!' staat erbij geschreven. Gianni, made in Made. De 12.000 inwoners van het dorp, dertien kilometer ten noord-oosten van Breda, zijn apetrots op hun kampioen.

Alle etalages zijn versierd, ook omdat het carnaval nadert. Tussen de mombakkesen, maskers en slingers hangen de foto's van de beroemdste zoon van de gemeente. Bij bakker Van Dongen zijn Gianni-Rommebollen te koop, collega Lighthart bakt 'gouden plakken' (prijs f 1.75), aan de kerk hangen grote ballonnen en op het raam van schoenhandel Van der Pluijm trekt een jubelende sportpagina de aandacht.

Vastenavond wordt dit jaar onvergetelijk, voorspellen de Madenaars. In het bijzonder 24 februari, de laatste dag van het feest der zotten. Want dan is 'onze Gianni' terug uit het verre Japan en wacht hem thuis in De May een grootse huldiging. Als het carnavalssymbool 'Oos Jaas' is verbrand, begeeft de hossende meute zich naar cultureel centrum De Mayboom, waar alles om Romme zal draaien. Tot in de kleine uurtjes van Aswoensdag, reken maar.

'Gianni Romme zorgt voor eerste Madese olympische goud', kopte het weekblad 't Carillon vorige week na de 5.000 meter op de voorpagina. “De Madese leeuw gromde in de olympische schaatstempel”, zo begon het verslag. Intussen is in Made en omstreken de verbazing over het succes van Romme nog niet verdwenen. Een Brabander als schaatskampioen? Het is ongeveer even zeldzaam als een pinguïn in de Sahara, hoewel Rommes provinciegenoot Hans van Helden in de jaren zeventig óók triomfen boekte.

De geschiedenis leert dat Made tot nu toe nauwelijks affiniteit had met schaatsen. In het verre verleden begaven de dorpelingen zich op het ijs van 'Den Duin' en dat bij de Haasdijk, twee weilanden die 's winters onder water werden gezet. De laatste decennia zijn ze aangewezen op de baan van Terheijden, zes kilometer verderop. “Er schaatsen hier niet zo veel mensen”, zegt Cor van Meel, een oom van Romme. “Het vroor de afgelopen jaren ook nauwelijks. Wie het ijs op gaan doet dat op kunstschaatsen. Aan het rijden op Noren komt niemand toe.”

Niet dat Madenaars a-sportief zijn, integendeel. De hechte gemeenschap - een Madenaar verlaat zijn dorp niet gauw en er is weinig import - telt volgens Van Meel 22 sportverenigingen en heeft menige topper voortgebracht. Zo deed de plaatselijke military-ruiter Martin Lips mee aan de Olympische Spelen van 1992. En in de jaren vijftig onderscheidden de stoere zonen van landarbeiders, bouwvakkers en rietvlechters zich op de fiets.

De Madenaars Leo van Dongen, Piet de Jongh, Jos Suykerbuyk en Leo van der Pluijm reden zelfs de Tour de France. De laatste schreef in 1956 bijna een etappe op zijn naam, toen hij op weg naar Bordeaux samen met Roger Hassenforder was ontsnapt. “Als je me niet losrijdt, mag je straks de rit winnen”, beloofde 'Dolle Hassen' Van der Pluijm plechtig. Maar in Bordeaux verlinkte hij de brave Brabander in de sprint.

Dat Madenaars ook gek zijn op voetbal, blijkt niet alleen uit de populariteit van de Madese Boys. Het voetbalbestuur slaagde er in topclubs als Ajax, Real Madrid en FC Barcelona naar het dorp te halen. Toon Romme, de vader van Gianni, was als jongeling zeer in de ban van het voetbal. Hij speelde onder meer bij VCW, in het naburige Wagenberg. Romme senior hoopte dat zijn zoon later een ware bal-artiest zou worden. Om hem aan te moedigen vernoemde hij hem naar Gianni Rivera, de elegante maestro van AC Milan.

Het heeft niet geholpen. Gianni Romme zag als jongetje op tv de helden van het ijs en wilde schaatser worden. Aangezien er in Made geen ijs was, bracht moeder Dimphy (48) het ventje voor lessen naar de kunstbaan in Dordrecht. Kijken naar Gianni alleen sprak haar niet aan. Ze trok elf jaar geleden zélf de Noren aan, ging steeds harder over het ijs en dat leidde vorige maand tot een zilveren medaille bij het WK voor veteranen in Baselga di Pine. Het was een bijzonder gevoel op het podium te staan, zei Dimphy Romme, “nu weet ik ook precies wat Gianni voelde”.

Bij de Winterspelen in Nagano zat Dimphy met haar man als trouwste supporter van Gianni op de tribune. Veel andere bewonderaars - onder wie leden van de 130 leden tellende fanclub - volgden de verrichtingen van Made's beroemdste inwoner op de tv en op een groot beeldscherm in 't Hoekske. Gianni, made in Made, klonk het vaak, ook vanochtend weer. Prachtig vonden ze het enthousiasme waarmee burgemeester J. Elzinga vorige week het billboard met Romme langs de A59 onthulde. Dezelfde Elzinga die juist druk doende is alle reclameborden aan die 'Maasroute' weg te krijgen. Maar wat maakt het uit? Romme is twee keer olympisch kampioen en het is bijna carnaval.

    • Guido de Vries