Océ favoriet op opgeruimde effectenbeurs

AMSTERDAM, 17 FEBR. Favoriet op de beurs was vanmorgen Océ, producent van kopieerapparaten. Het concern maakte niet alleen fraaie jaarcijfers bekend, maar kondigde ook aan dat het aandeel in vier delen wordt gesplitst. Beleggers waarderen die stap, die de verhandelbaarheid van het aandeel sterk vergroot.

AMSTERDAM In enkele minuten tijd schoot het fonds 7,80 gulden omhoog naar 259,90 gulden, om aan het eind van de ochtend iets gas terug te nemen op 258,50 gulden. De belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs, de AEX-index, slingerde aan het einde van de ochtend rond de 1.000-punten grens. De Amsterdamse beurs was de ochtend begonnen in een opgeruimde stemming. Toen na verloop van tijd de grote beleggers zich als kopers meldden, schoot de AEX-index om tien voor elf voor het eerst even door de 1.000-punten grens.

De AEX werd aanvankelijk de weg omhoog gewezen door de beurzen in Europa en het Verre Oosten. Toen daarna beleggers zich meldden en de verkopers hun stukken nog even vasthielden, begonnen de koersen bij een in omvang bescheiden handel fors op te lopen. Na korte tijd won de AEX 8,04 punten op 993,88 om vervolgens door te stomen naar 1000,04. Later in de ochtend werden nog iets hogere tussenstanden bereikt.

Daarmee was vanochtend nog geen sprake van een absoluut record. Dat werd op 7 augustus bereikt, toen het koersenbord 1010,97 aangaf.

Verder deden ook de internationale fondsen het goed. Zowel de Koninklijke Olie (plus 1,40 gulden op 108,20), Unilever (plus 2,40 gulden op 124,40) als Philips (plus 4,00 gulden op 151,60) boekten forse winst. Handelaren verwachten dat Philips verder gaat klimmen, nu het aandeel door de 150-gulden grens is. “Nu die psychologische barrière is genomen, komt er nog wel een paar gulden bij”, zei een handelaar.

Bierbrouwer Heineken steeg met 5,00 gulden tot 367,00, terwijl ook verzekeraar Aegon (4,00 op 208,90 gulden) flink omhoog ging. ASML pakte na een paar dagen licht verlies weer winst, met 2,20 gulden naar 162.00.

Het enige fonds dat een paar dubbeltjes verloor, was detailhandelsconcern Vendex, dat 50 cent inleverde op 126,40 gulden. “Dat is niet meer dan een normale correctie na de enorme stijging als gevolg van de overname van KBB”, zei een handelaar.

De Amerikaanse dollar was dinsdag aan het begin van de handel op de Europese valutamarkten lager. In Amsterdam stond de koers om 10.00 uur op 2,0465 gulden tegenover 2,0505 gulden aan het eind van de handel van maandag.

De handelaren moesten het doen zonder impulsen vanuit de VS. Daar waren de financiële markten maandag dicht vanwege de viering van Presidents Day. De ontwikkelingen in Azië waren geen aanleiding voor grote veranderingen in de koers.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio boekte voor het eerst na vier beursdagen winst, zij het weinig. De Nikkei-index van 225 fondsen ging met 15,19 punten omhoog tot 16.790,71.