Marianne van den Boomen

Foto: Ontwerper én redacteur is Marianne van den Boomen van de website van de Groene Amsterdammer (www.groene.nl). Wekelijks plaatst zij artikelen uit het opinieblad van de week ervoor op de website. Een praktische, gratis service voor niet-abonnees en Nederlanders in het buitenland die op de hoogte willen blijven van wat er in Nederland speelt.

Van den Boomen is niet alleen webredacteur van De Groene, ze doet ook elke week de eindredactie van het blad. De site van de Groene Amsterdammer verzorgt Van den Boomen in haar eentje. Tijdens haar zwangerschapsverlof werd de site niet bijgehouden. Na de geboorte van haar dochter Masja heeft ze het archief bijgewerkt. Wie op Masja's naam klikt, komt bij een foto van de baby terecht. Een opleiding tot ontwerper heeft Van den Boomen niet. Toch ziet de Groenesite en ook haar persoonlijke homepage er overzichtelijk en goed verzorgd uit. Bijzonder vermakelijk is de hypertekstversie van Van den Boomens 'Barbielezing' die ze regelmatig op congressen uitspreekt (www.xs4all.nl/ NÑ boom). Volgens Van den Boomen, die een Internet-handleiding voor vrouwen heeft geschreven, was Barbie een 'waar rolmodel voor een onafhankelijk vrouwbeeld'. Barbie was immers geen baby die meisjes een verzorgende rol opdrong, maar een volwassen vrouw met een beroep. “De betekenis van Barbie voor het Internet wordt zwaar onderschat,” aldus Van den Boomen. (Foto NRC Handelsblad/Rien Zilvold)