Karen Speaking

“Prr prr... prr prr... prr prr...”, zo gaat een Engelse telefoon over. Ik Iuister er aandachtig naar, het spelletje is begonnen en ik krijg maar één woord en één kans om het spelletje te winnen. “Prr prr... prr prr... prr.” Ik hoor dat de telefoon opgenomen wordt. “Hello”, zegt iemand en nu is het aan mij om te raden wie dat is. Ik belde mijn vriendin, met drie kinderen, en weet niet zeker welke zoon ik nu aan de lijn heb.

“Ben jij dat Mark”, gok ik, “ik ben het, Karen, die belt.”“Nee”, lacht de andere kant, “je spreekt met Steve.”

“Sorry”, zeg ik, “ik wist niet of jij het nu was of je broer. Mag ik je moeder even spreken?”

Ik had, dit keer, het spelletje verloren. Ik verlies niet altijd. Soms herken ik de stem wel en ben ik zeker van mijn zaak. Was dat nu het geval geweest, dan had ik gewoon gezegd: “Hallo Steve.”

Als je de stem die opneemt absoluut niet herkent, dan vraag je, zonder te zeggen wie je zelf bent, naar de persoon met wie je spreken wilt. Als dan de andere kant zegt: “Daar spreek je mee”, dan heb je niet alleen het spelletje verloren, nee, je slaat vooral een flater. Natuurlijk beschouwen de Engelsen dit niet als een spelletje, maar ik als Nederlander wel.

Een enkeling zegt niet hello, maar geeft het telefoonnummer. Dat klinkt echt dom in Nederlandse oren als iemand op neemt met: “737448”, dan kan ik het nog steeds niet laten om te zeggen: “Hallo 737448, je spreekt met 656123.”

Het heeft lang geduurd voor ik hier de telefoon aannam met hallo. Immers, ik was opgegroeid met het idee dat dat onbeleefd zou zijn en ik was nu eenmaal gewend om “met Karen” te zeggen.

Maar hoe vertaal je dat? “With Karen” klinkt raar. “This is Karen speaking” is te lang. “This is Karen” lijkt te veel op het “This is London” van de BBC wereldomroep. Dus besloot ik “Karen speaking” te zeggen.

Nou, daar ben ik wat mee geplaagd. Vaak als ik zo de telefoon opnam zei de andere kant: “Hello, Karen Speaking!”

Dus tegenwoordig zeg ik ook hello, behalve als ik telefoon uit Nederland verwacht, dan zeg ik gewoon: “Met Karen.”