Hogere winst voor SAS

KOPENHAGEN, 17 FEBR. Scandinavian Airlines Systems (SAS) heeft de winst voor belastingen zien stijgen met bijna 23 procent tot 2,2 miljard Zweedse kroon (550 miljoen gulden), bij een omzetgroei van 11 procent tot 38,9 miljard kroon. De verbetering vloeide voort uit een betere bezettingsgraad en uit de wereldomspannende Star-alliantie.

In de tweede helft van vorig jaar kwam de verbetering op gang, vooral door een toenemende vraag naar businessclasstickets. Uiteindelijk noteerde SAS een groei van het passagiersvervoer van 4,2 procent. Vergeleken met de groei van 10 procent die de Europese luchtvaartmaatschappijen doormaakten, bleef SAS met 9 procent achter. De groep van de Deense, Noorse en Zweedse moedermaatschappijen die de cijfers gisteren naar buiten bracht, maakte gewag van een toegenomen concurrentiestrijd op de thuismarkt. Daardoor kwamen de prijzen onder druk te staan. (Reuters)