Hitachi deed illegale betaling

TOKIO, 17 FEBR. Een voormalige manager van het Japanse Hitachi Ltd. heeft gisteren schuld bekend aan het betalen van afpersers. Het ex-hoofd van Hitachi's departement algemene zaken, Teruo Uchino (55), gaf vanmorgen voor het districtshof in Tokio toe dat hij tussen 1995 en 1997 voor bijna 50.000 gulden heeft betaald aan bedrijfsafpersers of sokaiya's, aldus Kyodo News.

Afgelopen vrijdag gaven drie voormalige werknemers van Mitsubishi voor de rechter toe dat zij dezelfde afpersers illegaal hadden betaald. En kort daarvoor bekende een functionaris van Toshiba al hetzelfde. De betalingen vonden plaats na dreigementen om bij niet-betaling aandeelhoudersvergaderingen van de betreffende bedrijven te verstoren. Dit soort betalingen werd in 1982 wettelijke verboden. (AP)