Groenlo

In het artikel 'Groenlo rekent op komst nieuwe brouwerij Grolsch' (11 februari) staat een haast onvergeeflijke fout. Met de aanduiding 'het Achterhoekse dorp' trapt redacteur André Ritsema niet alleen elke Grollenaar op zijn hart, maar geeft hij bovendien blijk van weinig historische kennis.

Het vestingstadje Grol, nog steeds in het bezit van grachten, wallen en kanon, kreeg al in 1277 stadsrechten. Het werd in 1597 door Maurits en in 1627 door Frederik Hendrik belegerd en ingenomen. Dat Groenlo en Grolsch net een Siamese tweeling zijn hale je de koekoek. Grolsch komt van Grol, de oude naam voor het stadje. Daarom alleen al hoort de brouwerij in Groenlo.

Hoewel de keuze uiteindelijk toch op Enschede (Boekelo) is gevallen, kan moeilijk volgehouden worden dat de huidige locatie van de Grolsch-brouwerij zo'n beetje in de binnenstad (!) zit, zoals Ritsema stelt. Ze ligt duidelijk buiten de grachten.