Erfgenamen eisen vijf doeken op van het Louvre

PARIJS, 17 FEBR. De erfgenamen van een Frans-joodse familie eisen vijf schilderijen op die nu in bezit van het Louvre in Parijs zijn. De doeken, waaronder een van de Italiaanse schilder Tiepolo, zouden in de Tweede Wereldoorlog zijn verkocht aan de nazi's, aldus een artikel in Le Monde gisteren.

De erfgenamen van Frédéric Gentili Di Giuseppe, een hoge Italiaanse functionaris die in april 1940 in Parijs overleed, dienden de claim al in mei 1997 in, nadat Franse musea door nazi's geroofde en na de oorlog gerecupereerde kunstwerken hadden getoond. Tot dan toe waren de schilderijen, waaronder ook een Da Brescia en een Strozzi, niet opgeëist.

De vijf doeken van Di Giuseppe werden in 1941 aan nazi's verkocht voor 4,5 miljoen frank. De erfgenamen waren niet gekend in de verkoop en waren door de bezetting toen niet in staat naar Parijs te komen.

De directie van de Franse Musea stelt zich op het standpunt dat ze 'geen bezwaar heeft tegen het principe kunstwerken terug te geven als de claims terecht zijn'. (AFP)