Damrak benadert record; Beursindex weer boven 1000 punten

ROTTERDAM, 17 FEBR. De belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs AEX is vanmorgen door de grens van 1000 punten gegaan. Na het middaguur was de AEX gestegen naar 1002,07, ruim acht punten onder het record dat op 7 augustus 1997 werd bereikt.

De belangrijkste beursgraadmeter AEX slingerde aan het einde van de ochtend rond de 1000-punten grens, nadat de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend al in een opgeruimde stemming begon. Toen na verloop van tijd de grote beleggers zich als kopers meldden, schoot de AEX om tien voor elf voor het eerst even door de 1000-punten grens.

De AEX werd aanvankelijk de weg omhoog gewezen door de beurzen in Europa en het Verre Oosten. Toen daarna beleggers zich meldden en de verkopers hun stukken nog even vasthielden, begonnen de koersen bij een in omvang bescheiden handel fors op te lopen.

Na korte tijd won de AEX 8,04 punten op 993,88 om vervolgens door te stomen naar 1000,04. Later in de ochtend werden nog iets hogere tussenstanden bereikt. Daarmee is nog geen sprake van een absoluut record. Dat werd op 7 augustus bereikt, toen het koersenbord 1010,97 aangaf.

Het was de derde keer dat de AEX door de barrière van 1000 punten brak. De eerste keer gebeurde dit op 23 juli vorig jaar. Sinds de invoering van de beursgraadmeter in 1983 op 2 januari 1983 is de beurs in ruim 15 jaar gestegen van 100 naar 1000 punten.

Voor handelaren kwam het record nauwelijks als een verrassing. De handel wordt namelijk al enkele dagen beheerst door de expiratie-contracten die vrijdag aflopen op de Optiebeurs. Er is sprake van veel call-opties van particulieren waardoor handelaren gedwongen worden hun posities af te dekken en op grote schaal aandelen op de effectenbeurs moeten inkopen. Op die manier heeft de AEX zelfs bij betrekkelijk lage omzetten de neiging sterk te fluctueren.

Net als in de Verenigde Staten was de combinatie van een scherp dalende rente en een krachtig winstherstel na de economische teruggang in het begin van de jaren tachtig in Nederland de motor achter de vooral in die periode razendsnel, stijgende beurskoersen. Aan dat optimisme kwam pas een einde met de beurskrach van 19 oktober 1987.