Consortium gevormd met Brits Orange; KPN kandidaat voor mobiele telefonie België

BRUSSEL/DEN HAAG, 17 FEBR. Koninklijke PTT Nederland (KPN) en het Britse telecombedrijf Orange bieden gezamenlijk op de vergunning voor exploitatie van een derde net voor mobiele telefonie in België. Twee andere gegadigden, British Telecom en Unisource, hebben zich teruggetrokken.

In Nederland is intussen de veiling voor nieuwe mobiele telefoonfrequenties, die extra concurrentie moet opleveren voor de huidige aanbieders PTT Telecom en Libertel, haar tweede week ingegaan.

De eenzame kandidatuur van KPN/Orange voor de Belgische licentie is geen verrassing. British Telecom haakte af omdat het de minimumvergoeding van acht miljard frank (440 miljoen gulden) voor de licentie te hoog vond.

Omdat er maar één liefhebber is vervalt de selectiefase. Wel zal het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie nagaan of het bod voldoet aan de voorwaarden. Die toetsing duurt ongeveer twee maanden. Het kabinet-Dehaene moet vervolgens de knoop doorhakken. Belgacom en Mobistar exploiteren de twee andere GSM-netten in België.

KPN en partner Orange, die zich ook heeft aangemeld voor de Nederlandse telecomveiling, nemen elk voor de helft deel in het consortium. De combinatie gaat samenwerken met Unisource Belgium, een bedrijf met zo'n 150 man personeel, waarin KPN de meerderheid heeft. Unisource krijgt een taak in de distributie, gezien zijn kennis van de Belgische markt.

Bij het binnenhalen van de licentie wil de alliantie een nieuw bedrijf oprichten dat aan meer dan duizend mensen werk biedt. Binnen vijf jaar zijn deze arbeidsplaatsen vervuld, verwacht KPN. Het bedrijf zal zich concentreren op een hoogwaardige dienstverlening en vernieuwende producten. Het streeft naar landelijke dekking.

Het beursgenoteerde Orange (waarvan van het Hongkongse handelshuis Hutchison Whampoa en British Aerospace met respectievelijk 49,2 en 21,1 procent de geootste aandeelhouders zijn) bedient 14 procent van de Britse markt voor mobiele digitale (GSM-)telefonie. In andere Europese landen is het bedrijf actief als zogeheten service provider, verkoper van mobiele-telefoniediensten zonder eigen netwerk.

Niet bekend

De telecombedrijven die meebieden hebben zich in aparte kamers van het Haagse Dorint hotel verschanst. Een notaris verzorgt de communicatie tussen de deelnemers en de veilingmeester van de Zwitserse bank SBC Warburg Dillon Read. De notaris deelt de biedkaarten aan de gegadigden uit en haalt die na elke ronde weer op. Hij ziet ook toe op de naleving van het veilingreglement. Op de biedkaarten staat geen naam vermeld.

Hoe lang de veiling gaat duren is volslagen onduidelijk. Zolang de deelnemers over het bod van de vorige ronde heen gaan blijft de veiling doorgaan. Pas als het finale hoogste bod is uitgebracht worden de winnaars bekendgemaakt.

De veiling gaat om twee landelijke DCS-1800/Extended GSM-frequenties. Hiervoor zijn vijf consortia van telecombedrijven en banken in de markt. De winnaars zijn verplicht binnen twee jaar een landelijk dekkend netwerk op te zetten. PTT Telecom en Libertel mogen niet meebieden.

Daarnaast worden zestien kleinere kavels van DCS-1800 frequenties geveild, die samen ook weer landelijke dekking bieden. PTT Telecom en Libertel doen aan deze veiling wel mee. Om de nieuwkomers op de mobiele markt een eerlijke kans te gunnen mogen zij de frequenties ten minste twee jaar niet gebruiken.