Buschauffeur vrijuit na ongeluk

LEEUWARDEN, 17 FEBR. Het gerechtshof in Leeuwarden heeft gisteren buschauffeur P. van D. (41) vrijgesproken van het veroorzaken van een ongeluk bij het Duitse Winterberg. Het ongeluk op 12 februari 1996 kostte zeven mensen het leven, veertig inzittenden raakten gewond. Ook de buschauffeur zelf, die zeventien jaar ervaring heeft, raakte ernstig gewond.

De procureur-generaal eiste twee weken geleden 240 uur dienstverlening en een voorwaardelijke rijontzegging van één jaar, dezelfde straf die de rechtbank in Assen eerder had opgelegd. De chauffeur heeft steeds volgehouden al het mogelijke te hebben gedaan om het ongeluk te voorkomen. Volgens het gerechtshof kan niet overtuigend worden bewezen dat het ongeluk te wijten is aan onvoorzichtig rijden van de buschauffeur.

Bij het noodlottige ongeluk was de bus van Hanze Tours op de terugreis van het skioord Homberg naar Nederland. De bus botste bij een steile afdaling in een onoverzichtelijke bocht op een dubbeldekker. De bus raakte van de weg en belandde op zijn kop in een dal.

De toen 39-jarige chauffeur werd na het ongeluk aangehouden en overgebracht naar het gevangenisziekenhuis in de buurt van Dortmund. Justitie in Duitsland beschuldigde de man van dood door schuld en van het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. De chauffeur zou hebben verzuimd sneeuwkettingen om de banden te doen (dat bericht werd later tegensproken) en te hard hebben gereden. Ook zou hij, zo meende de Asser rechtbank in april 1997, te weinig acht hebben geslagen op opmerkingen van de passagiers. Inzittenden zouden hem hebben geattendeerd op de steile, gladde weg. De chauffeur kende de situatie goed en trachtte de passagiers gerust te stellen.

Busbedrijf Hanze Tours betaalde enkele dagen na het ongeluk 50.000 Duitse mark voor zijn chauffeur Van D. om hem op borgtocht vrij te krijgen. Dat bedrag was vastgesteld door de rechter in het Duitse Arnsberg. Later werd de zaak door de Duitse officier van justitie overgedragen aan de rechtbank in Zwolle.

De gemeente Deventer organiseerde op 23 februari een herdenkingsbijeenkomst ter nagedachtenis van de overledenen, die allen werkten in het Deventer sportcentrum De Scheg. De personeelsleden waren met z'n allen een dagje in Winterberg om te langlaufen. De burgemeester sprak dan ook van een “zwart einde van een gouden dag”.