Bulgaarse oud-agenten veroordeeld

SOFIA, 17 FEBR. Vier vroegere politiemannen zijn in Bulgarije veroordeeld wegens de moord, in maart 1989, op een leider van de Turkse minderheid in Bulgarije. Het is de eerste keer dat in Bulgarije functionarissen van het vroegere communistische regime zijn veroordeeld in verband met de grote campagne tegen de Turkse minderheid in de jaren tachtig, die ten doel had hen onder dwang te assimileren.

Tijdens de campagne vluchtten 320.000 Bulgaarse Turken naar Turkije. De vier ex-politiemannen kregen straffen van twee jaar en vier maanden tot tweeëneenhalf jaar wegens de moord op Bilian Hadzjiev, die werd doodgeslagen omdat hij weigerde informatie te verschaffen over de organisatie van de Turkse minderheid in Bulgarije. Diverse communistische kopstukken moeten zich nog verantwoorden voor hun rol in de anti-Turkse campagne. (AFP)