Bonn: meer investeringen in bouwsector

BONN, 17 FEBR. De regering van Duitsland wil dit jaar de activiteit in de bouwsector flink stimuleren. Bonn mikt daarbij op extra investeringen van ongeveer 22 miljard mark. De plannen moeten leiden tot het behoud van 100.000 banen in deze bedrijfstak, die de laatste jaren talloze arbeidsplaatsen heeft verloren.

Vooral de kleinere bouwbedrijven zullen hiervan profiteren. De Duitse minister van Bouwzaken, Eduard Oswald, wil hiervoor bestaande steunprogramma's uitbreiden. Daarbij zal Bonn de staatskredietbank voor wederopbouw van de voormalige DDR inschakelen, zo maakte hij gisteren bekend. De bank zal leningen beschikbaar stellen met gunstige rentetarieven. De relatief goedkope kredieten moeten vooral jonge gezinnen aan een eigen woning helpen. Bovendien kunnen ook huiseigenaren die hun woning willen uitbreiden of verbeteren op gunstige leningen rekenen. Aanpassingen voor energiebesparingen, zoals zuinige verwarmingen of isolering, komen eveneens in aanmerking voor lagere rentetarieven. Volgens Oswald kost de uitbreiding van steunprogramma's de Duitse overheid niets. De staatskredietbank wendt voor de leniningen haar eigen middelen aan, zonder daarbij voor herfinanciering bij de staat aan te kloppen. (DPA)