Ajax rekent op 100 mln bij gang naar beurs

AMSTERDAM, 17 FEBR. Ajax verwacht aan een notering aan de Amsterdamse effectenbeurs een bedrag over te houden van tussen de 100 en 120 miljoen gulden. Dit heeft het bestuur van de Amsterdamse voetbalclub vanochtend bekendgemaakt. Medio mei wil Ajax een notering aanvragen aan de beurs.

De ledenraad gaf daarvoor gisteravond in een besloten vergadering unaniem het groene licht. De beursgang wordt begeleid door clubsponsor ABN Amro. Volgens penningmeester Arie van Os zal de uitgifteprijs van een aandeel Ajax in ieder geval onder de 100 gulden liggen, maar hij noemde het wenselijk dat een aandeel Ajax minder dan 50 gulden zal kosten.

Leden, spelers, supporters en personeel van Ajax krijgen voorrang bij aankoop van aandelen Ajax, waarvan 30 procent verhandelbaar wordt. 70 procent van de aandelen blijft in handen van de vereniging die via een Bijzonder Aandeel het eigendomsrecht over Ajax houdt. Ajax dient wel de verenigingsstructuur los te laten om een beursnotering te verkrijgen. De club moet veranderen in een naamloze vennootschap, inclusief een raad van commissarissen.

Met het risicodragende kapitaal is Ajax vooral van plan de scouting te professionaliseren en een aantal commerciële activiteiten uit te breiden. Ook financiële deelneming in andere clubs wordt niet uitgesloten. Bovendien is Ajax van plan een aantal voetbalscholen in het buitenland op te zetten om plaatselijk talent te scouten. Met name wordt gedacht aan voetbalscholen in landen in Afrika.

Het geld dat Ajax met de beursgang binnenhaalt zal volgens voorzitter Michael van Praag in ieder geval niet worden aangewend voor spelerssalarissen of aankopen van voetballers.

Wel wordt gedacht aan optieregelingen voor voetballers om hen meer aan hun club te binden. Bovendien vindt Van Praag de uitgifte van aandelen aan supporters ook een uitstekend instrument om het voetbalvandalisme verder in te dammen. “Iemand die in bezit is van een stukje Ajax zal niet zo snel het eigen nest gaan bezoedelen. Wat dat betreft kan van de beursgang een heilzame werking uitgaan.” Het merk Ajax (naam, shirt, logo) geniet wereldwijde faam. De club wil met de ruimere financiële middelen overgaan tot een gestructureerde exploitatie en internationale distributie van haar merk. Een beursgang is voor Ajax een van de weinige mogelijkheden om fors meer kapitaal aan te trekken. De winst bedroeg vorig jaar 15,4 miljoen gulden.