Advocaat kiest voor contract bij Rangers

ROTTERDAM, 17 FEBR. Trainer Dick Advocaat verruilt aan het einde van dit voetbalseizoen zijn huidige werkgever PSV voor Glasgow Rangers. Advocaat (50) maakt gebruik van een clausule in zijn contract die hem de mogelijkheid biedt bij een eventuele positieverbetering van club te veranderen. Advocaat, die voor twee jaar tekent in Glasgow, heeft komende zomer drieënhalf jaar bij PSV gewerkt. Daarvoor was hij ruim twee jaar werkzaam met het Nederlands elftal.

Glasgow Rangers heeft afgelopen najaar voor de eerste keer gedongen naar de gunsten van Advocaat. De Haagse oefenmeester had aanvankelijk geen trek in een overgang naar Schotland, maar toen voorzitter Murray vorige maand met een betere aanbieding op de proppen kwam, veranderde Advocaat van gedachten. PSV-voorzitter Van Raaij werd tot zijn ergernis pas in een later stadium op de hoogte gebracht van de naderende transfer. Gisteren had hij een afrondend gesprek met Advocaat en met zijn collega Murray.

De Schotse voorzitter toonde zich gisteren zeer verheugd over de komst van Advocaat, die de huidige trainer Walter Smith gaat vervangen. “Ik ben blij dat Dick het aanbod heeft geaccepteerd”, zei Murray. “Advocaat wordt alom gerespecteerd. In de voorbije weken hebben we met verschillende kandidaten gesproken. Toen bleek dat Dick onze eerste keus was.”

Volgens Van Raaij gaan Advocaat en PSV komende zomer als vrienden uit elkaar. De voorzitter is van mening dat de vertrekkende coach goed werk heeft afgeleverd bij PSV. Voor zijn aanstelling in december 1994 verkeerde PSV in een sportieve crisis. Onder leiding van Advocaat ging het geleidelijk steeds beter. PSV won onder zijn leiding de landstitel, de KNVB-beker en twee keer de Supercup. In de diverse Europese bekertoernooien werd PSV de laatste drie jaar voortijdig uitgeschakeld.

Glasgow Rangers is de meest kapitaalkrachtige club van Schotland en is dit decennium elk jaar landskampioen geworden. In de Europese bekertoernooien zijn de Rangers minder succesvol, maar Advocaat verwacht de club een positieve impuls te kunnen geven. “Ik heb een duidelijke visie welke kant ik met de club op wil. Terug naar Europees topniveau.” De Rangers staan in de Schotse competitie momenteel op een gedeelde eerste plaats met Hearts en Celtic, de club van de Nederlandse trainer Wim Jansen.

Advocaat en Jansen treffen elkaar komend seizoen in minimaal vier stadsderby's. De onderlinge duels (Old Firm) tussen Celtic en Glasgow Rangers worden gekenmerkt door een haatdragende sfeer. Advocaat verheugt zich op een weerzien met Jansen, met wie hij acht jaar geleden het trainerschap deelde bij de Schiedamse club SVV. “Het is leuk om Wim weer tegen te komen. Ik heb nog steeds een goede relatie met hem.”