400 mensen onderzocht; Tbc heerst op Hogeschool van Utrecht

UTRECHT, 17 FEBR. De GG & GD in Utrecht heeft 22 gevallen van tuberculosebesmetting ontdekt op de Hogeschool van Utrecht. Artsen hebben gisteren en vorige week maandag 400 studenten en medewerkers onderzocht.

De GG & GD is nog op zoek naar de veroorzaker van de tbc-explosie, die de open vorm van tbc heeft en daar iedereen mee aansteekt.

Tijdens een routinecontrole in december en januari ontdekten artsen van de GG & GD dat zes studenten Verpleegkunde besmet zijn met de tbc-bacterie.

Voordat de studenten op stage gaan worden ze altijd onderzocht op de aanwezigheid van infectieziekten. De faculteit gezondheidszorg besloot alle 800 studenten verpleegkunde te laten onderzoeken.

De groep is in tweeën gesplitst. De artsen hebben inmiddels de eerste 400 studenten en docenten onderzocht. Daarbij kwamen nog eens zestien nieuwe gevallen aan het licht, waarmee het totaal kwam op 22 besmettingen. Bij drie mensen wordt nog getwijfeld of zij besmet zijn.

Deze week krijgt de rest van de studenten en het personeel de zogenoemde mantoeprik, die uitwijst of sprake is van tbc. De GG & GD verwacht daarvan volgende week de uitslag. Als de artsen dan opnieuw besmettingen vinden, wordt onderzocht welke contacten zij met elkaar hebben.

Volgens algemeen directeur H. Drost van de faculteit gezondheidszorg heerst er geen paniek op zijn school. “Er is ook geen reden om verontrust te zijn. De 22 studenten kunnen niemand aansteken. De brandhaard moet nog worden gevonden.”

Tuberculose is alleen besmettelijk via de open vorm. Dat wil zeggen dat de tbc-bacillen in de luchtpijp terechtkomen en daar door irritatie hoest veroorzaken. Via het speeksel worden andere mensen aangestoken. Mensen kunnen ook een infectie oplopen door zoenen of door van hetzelfde glas te drinken. Het is mogelijk dat meer studenten open tbc hebben.

Alle besmette studenten moeten de komende zes maanden een antibioticumkuur volgen om de tbc-bacteriën te doden.

Als de kuur niet wordt afgemaakt, nestelt de bacterie zich in het lichaam. “De bacteriën worden dan resistent voor het medicijn. Ze wachten niet tot hun ruiten nog een keer worden ingegooid”, zegt W. H. Nagtegaal, arts van de tuberculosebestrijding van de GG & GD in Utrecht.

Hoewel het antibioticum vermoeidheid bij de patiënten veroorzaakt, vindt 97 procent van hen baat bij de kuur, aldus Nagtegaal.