VVD: GLITTER OP Z'N AMERIKAANS

Hoe anders gaat dat bij de liberalen van de VVD. Neem hun jubileumfeest van enkele weken terug. In de Beurs van Berlage in Amsterdam hield de partij een deftige conferentie met een reeks internationale gasten. Hier geen gasten die zomaar achter een tafeltje met een kleedje erover hun praatje hielden. Nee, hier was een showbizzentourage ontworpen, die al dicht in de buurt kwam van de glinster en glitter waarmee Amerikaanse partijen hun partijconventies omlijsten.

Het podium daar in de Beurs van Berlage was op niveau: je keek vanzelf al tegen gastheer Frits Bolkestein op. Zijn optreden op het podium kreeg grandeur door de volgspots die hem knap uitlichtten. En zijn entree was een plaatje: symfonische muziek die langzaam aanzwol en geraffineerd wegstierf, zoals je dat alleen bij openingsceremonies van olympische spelen ziet. Later sprak een van de gasten in de marge van het feest neerbuigend over “een Hema-muziekje” dat zijn opkomst begeleidde, maar hier leek sprake van een boosaardig commentaar.

Opvallend bij de VVD was het nieuwe decor, nog groter en imposanter dan het vorige. 'De VVD werkt', staat er met grote letters, maar dat is de verkiezingsslogan. Om die tekst kracht bij te zetten is op het decor een troffel van megaformaat gemonteerd. Sommige aanwezigen keken enigszins vreemd naar dit arbeideristische attribuut, maar volgens een partijfunctionaris was het gewoon een mooie troffel.