Verdachten van aanslag Georgië gearresteerd

TBILISI, 16 FEBR. De Georgische autoriteiten hebben vijf mensen gearresteerd die worden verdacht van deelname aan de mislukte moordaanslag op president Edoeard Sjevardnadze, vandaag een week geleden. In Tbilisi wordt nu gezegd dat de aanslag wellicht is gepleegd door aanhangers van Sjevardnadze's voorganger, Zviad Gamsachoerdia.

Sjevardnadze zei gisteren op de televisie dat de daders van de aanslag in het buitenland zijn opgeleid en dat er redenen zijn om aan te nemen dat ze banden hadden met Igor Giorgadze, de vroegere chef van de Georgische geheime dienst die in Tbilisi wordt verdacht van het plegen van een eerdere aanslag op Sjevardnadze, in 1995. Giorgadze woont in Moskou. De Georgische autoriteiten hebben herhaaldelijk om zijn uitlevering gevraagd, maar aan dat verzoek is nooit gevolg gegeven. Sjevardnadze zei dat de arrestanten deel uitmaken van “Zviads kring”. Naar twee verdachten wordt nog gezocht.

Gamsachoerdia was Georgië's eerste president na de onafhankelijkheidsverklaring van 1991. Hij werd in 1992 door een coalitie van krijgsheren en democraten verdreven en stierf in december 1993 onder verdachte omstandigheden - mogelijk door zelfmoord. Sjevardnadze nam het roer in Georgië over nadat Gamsachoerdia was verdreven. Gamsachoerdia's aanhangers zijn nog steeds tegen Sjevardnadze actief; tientallen van hen zitten in de gevangenis.

Sjevardnadze zei ervan overtuigd te zijn dat noch de leiding van Rusland, noch die van Tsjetsjenië direct betrokken is bij de aanslag op zijn leven.

In Tsjetsjenië heeft een krijgsheer, Salman Radoejev, vorige week de verantwoordelijkheid voor de aanslag op Sjevardnadze opgeëist. Maar zijn beweringen stuiten zowel in Tsjetsjenië als in Georgië op ongeloof, omdat Radoejev - een man die zich onttrekt aan het gezag van de Tsjetsjeense leiding - de verantwoordelijkheid voor alle aanslagen in de verre omtrek pleegt op te eisen zonder dat daar bewijzen voor zijn. Toch zei gisteren Sjevardnadze “niet uit te sluiten” dat Radoejev betrokken is geweest bij de aanslag.

Tot dusverre is in Georgië de aanslag op de president - waarbij twee van zijn lijfwachten en een van de daders werden gedood - in verband gebracht met de Georgische aanspraak op een transitroute van Azerbajdzjaanse olie. In dat verband werd veelvuldig het vermoeden geuit dat de aanslag in Rusland is beraamd.

De jongste zoon van ex-president Gamsachoerdia, Georgi, is zondagmorgen met een hoofdwond in het ziekenhuis opgenomen, nadat zijn BMW in het centrum van Tbilisi frontaal in botsing was gekomen met een Mitsubishi die op een verkeerde rijstrook was beland.

Volgens Georgi's in Moskou wonende moeder ging het niet om een ongeluk maar om een aanslag “georganiseerd door de Georgische autoriteiten”. (Reuters, AFP)