Transfer Joonas Kolkka schrale troost voor PSV

EINDHOVEN, 16 FEBR. Terwijl enkele gewonde stewards en supporters per brancard door de wandelgangen van het Philips-stadion werden vervoerd, likten de spelers van PSV hun wonden. Ze hadden geen oog voor de slachtoffers van de voetbalrellen in Eindhoven. Ze stonden stil bij het teleurstellende 1-1 gelijkspel tegen Ajax. “Nu moeten we gaan knokken voor de tweede plek en de beker”, zei aanvoerder Arthur Numan, die tijdens de wedstrijd boven zijn linkeroog een hele rits krammen kreeg aangebracht. “Moet je maar niet tegen me aanlopen”, grapte boosdoener Dean Gorré.

De meeste PSV'ers wisten zich gisteravond geslagen in de strijd om het landskampioenschap. Na de uitschakeling in de Champions League kan alleen de nationale beker het seizoen nog enige glans geven. Numan noemde de beker een troostprijs en sprak zijn voorkeur uit voor de tweede plaats in de competitie. In dat geval plaatst PSV zich wederom voor de lucratieve Champions League.

PSV kan volgend jaar beschikken over de Finse aanvaller Joonas Kolkka. De 23-jarige linksbuiten van het Tilburgse Willem II stond in de belangstelling van een aantal gerenommeerde buitenlandse clubs. Hij heeft uiteindelijk voor het nabijgelegen Eindhoven gekozen. De Fin Kolkka tekende een vierjarig contract bij PSV. “Ik ben na twee jaar net een beetje gewend in Nederland. Ik had niet zoveel zin in een nieuw buitenlands avontuur.”

Volgens PSV-manager Frank Arnesen is de tweebenige Kolkka geen talent, maar een gearriveerde speler. “Joonas is een van de beste aanvallers op de Nederlandse velden. Hij kan op elke plaats in de aanval spelen, een groot pluspunt in het moderne voetbal.”

Het PSV-bestuur houdt rekening met het vertrek van een paar basisspelers. Phillip Cocu heeft al getekend bij Barcelona. Jaap Stam en Boudewijn Zenden werden gisteravond nauwlettend in de gaten gehouden door een paar buitenlandse scouts. Behalve Kolkka lijkt ook André Ooijer een uitstekende vervanger. De nieuwe rechtsback, die in de winterstop van Roda JC overkwam, speelde gisteren een puike partij tegen Ajax. Na een uur bikkelen verliet hij licht geblesseerd het veld.

De wil om te winnen was bij PSV zo groot, dat Wim Jonk en Ernest Faber aan het eind van de wedstrijd uit het veld werden gestuurd. “Je gaat beiden voor de bal en dan is het logisch dat hij mij opzoekt”, verklaarde Jonk de struikelpartij van de doorgebroken Ajacied Michael Laudrup. “We hadden niks meer te verliezen”, verwoordde Faber zijn overtreding op Laudrup.

De rode kaarten voor Jonk en Faber werden luidkeels bestreden door de PSV-supporters, die tijdens een lasershow in de pauze gebruik maakten van de duisternis. Ze rukten stenen uit de grond en gooiden die in de tweede helft naar het vak met Ajax-fans. De EHBO had na afloop handenvol werk aan de gewonde relschoppers. In totaal vielen twintig gewonden. Twee van hen moesten met zware verwondingen naar het ziekenhuis worden vervoerd.

Voor de wedstrijd maakte PSV-voorzitter Van Raaij bekend dat de overgang van Advocaat naar Glasgow Rangers bijna rond is. Vandaag heeft het bestuur van PSV een laatste gesprek met het bestuur van de Schotse club. Later deze week maakt Advocaat bekend dat hij volgend seizoen bij de Rangers werkt. Van Raaij uitte gisteren andermaal kritiek op de handelwijze van zijn collega Murray. PSV werd pas in een laat stadium op de hoogte gebracht van de Schotse belangstelling voor Advocaat. “Als ze ons volgens de regels van het spel meteen hadden ingelicht, hadden wij eerder op zoek kunnen gaan naar een geschikte vervanger.”

Bijna vanzelfsprekend viel de naam van Ruud Gullit in de perszaal van PSV. De ontslagen trainer van Chelsea heeft als speler grote successen gevierd in Eindhoven, maar Van Raaij lijkt in eerste instantie op zoek naar iemand met meer ervaring in het trainersvak. “Als er toevallig een bekende coach vrijkomt, wil dat niet zeggen dat wij onze denkroute veranderen. We hebben een voorkeursscenario in ons hoofd en wijken daar voorlopig niet van af.”

Van Raaij is zeer gecharmeerd van Eric Gerets, die net als Gullit voor PSV speelde. De Belg Gerets heeft na zijn actieve loopbaan als trainer goed gepresteerd in Luik, Lier en Brugge. Hij staan nog anderhalf jaar onder contract bij Club en beschikt niet over de vereiste trainerslicentie. In het Belgische dagblad Het Nieuwsblad lijkt Gerets vanmorgen een overgang naar PSV uit te sluiten. “Ik houd me altijd aan mijn contract. Ik heb als vakman krediet opgebouwd en wil dat niet te grabbel gooien. PSV is alleen maar toekomstmuziek.”