Sprinter Miguel Janssen heeft op Aruba profijt van tips Merlene Ottey; Nederland begroet geboorte estafetteploeg

DEN HAAG, 16 FEBR. De 4x100 meter estafette is een flitsend en mooi nummer in de atletiek. Sinds mensenheugenis is Nederland bij de mannen internationaal niet op deze discipline vertegenwoordigd. Maar er gloort hoop, nu drie 'vreemde' sprinters graag voor Nederland willen uitkomen: Troy Douglas (Bermuda), Miguel Janssen (Aruba) en Nathanael Esprit (Antillen). “Laat ze allemaal maar komen”, zegt een gastvrije Patrick van Balkom, vorig jaar Nederlands beste sprinter.

Van Balkom was afgelopen weekeinde in Den Haag slechts toeschouwer bij de nationale kampioenschappen. Hij laat wegens een peesblessure in de knie het indoorseizoen schieten. Van Balkom is niet bang voor de nieuwe concurrentie en ziet bovendien grote mogelijkheden voor de estafette. De limiet voor de EK in Boedapest is 39,00. Dat is behoorlijk sneller dan het nationale record (39,40) dat Van Balkom in juni 1996 samen met Perri, Snoek en Van der Vloot liep. “Dat moeten we makkelijk kunnen verbeteren.”

Van Balkom werd zaterdag als indoorkampioen op de 60 meter opgevolgd door Miguel Janssen. In de halve finale had de 27-jarige atleet het nationale record verbeterd (6,63). Janssen heeft Nederlandse ouders, maar werd op Aruba geboren. Daarom is hij in het bezit van twee paspoorten. Toen Aruba bereid was hem in 1993 naar de WK uit te zenden, besloot hij voor dat land te starten. Daarna was Janssen bij alle grote wedstrijden, inclusief de Olympische Spelen van Atlanta, aanwezig.

Hij hoefde nooit een limiet te lopen. Toch wil Janssen nu voor Nederland lopen. Want hij woont er alweer lange tijd en zou als topsporter ook graag eens (financiële) steun krijgen. “Ik ben in Nederland nooit als volwaardig beschouwd. Ik haalde wel titels en records, maar ik kwam niet voor Oranje uit”, zegt Jansen, die verwacht nog veel beter te kunnen worden. Hij concentreert zich meer dan voorheen op het lopen nu hij het beheer van zijn twee fitnesscentra aan zijn vrouw heeft overgelaten. Wel moest kampioen Jansen meteen na zijn zege op de 60 meter in de Haagse Houtrusthal achter zijn twee kinderen aanhollen.

Een atleet die van land wil veranderen, moet volgens de regels vaak drie jaar wachten. Maar als de bonden van beide landen hun medewerking verlenen, kan dat tot een jaar worden ingekort. Dat is hier het geval. De Arubaanse atletiekbond zal zeker niet moeilijk doen, omdat de vader van Janssen de voorzitter is. Dus zou de blonde sprinter een jaar na zijn laatste optreden voor Aruba, bij de WK van '97, voor Nederland mogen uitkomen. De EK in Boedapest zou zijn eerste titeltoernooi kunnen zijn, maar Janssen zal dan wel de limiet moeten lopen en dat zal niet eenvoudig zijn.

Bij de NK indoor kreeg Janssen later, na bestudering van de fotofinish, Dennis Tilburg naast zich in de uitslag van de 60 meter. Bovendien werd de tijd van Tilburg gecorrigeerd zodat hij net voldeed aan de limiet voor de EK. “Je kan op de foto zien dat ik in mijn eentje eerste was. Maar dat maakt me niet uit. Ik ben kampioen en mag naar de EK”, aldus een voldane Tilburg. Ook hij zegt zich sterker dan ooit te voelen. Sprinters zijn van huis uit optimisten.

Dat is Troy Douglas zeker. Hij is een trainingsgenoot van Janssen en komt uit Bermuda. Maar Douglas wil nu ook voor Nederland uitkomen. Hij is met een Nederlandse getrouwd en heeft zich hier gevestigd. Bermuda bood hem alle medewerking bij de overschrijving, Douglas nam al afscheid bij zijn bond, maar heeft daar nu spijt van omdat hij de procedure in Nederland te langzaam vindt gaan. Nederlandse officials verzekeren echter dat ook Douglas een jaar na zijn laatste wedstrijd voor Bermuda in het oranje mag lopen. De 35-jarige atleet, die de NK liet schieten voor een wedstrijd in Birmingham, zou ondanks zijn gevorderde leeftijd een aanwinst zijn. Douglas miste vorig jaar op een haar na de WK-finale op de 200 meter.

Henk Kraaijenhof, de trainer van Janssen en Douglas, wil het eerst zien voordat hij gelooft dat zijn atleten voor Nederland mogen uitkomen. “Hier gaat nu eenmaal alles moeizaam”, zei hij uit ervaring. Kraaijenhof keerde verleden maand tevreden terug van een trainingskamp met zes van zijn atleten op het eiland Aruba.

Ook sprintkoningin Merlène Ottey behoort weer tot het elitegroepje van de Kraaijenhof. Zij gaf onder meer Miguel Janssen een paar nuttige looptips waar hij veel aan zegt te hebben. Ook liep Ottey met Kraaijenhofs mannen mee in een estafette. Dat zorgde voor veel plezier én snelheid.

De kleurrijke Kraaijenhof zou het met een gemengd team (twee mannen, twee vrouwen - Ottey en de snelle Nigeriaanse Mary Onyali) graag tegen de huidige Nederlandse mannenploeg op de 4x100 meter willen opnemen. “Ik denk dat we die wedstrijd kunnen winnen. Vergeet niet dat Ottey vooral met een vliegende start heel snel is.” Het zou een prachtig shownummer zijn voor organisator Jos Hermens bij de komende Adriaan Paulen Memorial in Hengelo.

En dan liep afgelopen weekeinde in Den Haag ook nog ene Nathanael Esprit mee. Hij was voor de NK even uit Curacao komen overvliegen. Bij de Koninkrijksspelen had een Nederlandse atleet hem uitgenodigd. Esprit heeft van die wedstrijd een supersnelle 100-metertijd van 10,16 achter zijn naam staan. De Nederlandse officials zetten vraagtekens bij de juistheid van die tijd. De 19-jarige Esprit, die pas twee jaar serieus aan atletiek doet, toonde in Den Haag echter aan hard te kunnen lopen. Hij won brons op de 60 meter en zilver op de 200 meter.

Ook Esprit wil wel voor Nederland uitkomen. “Als ze naar me toe zouden komen, zou ik veel interesse hebben. Nee, zelf zal ik me niet aanmelden. Dat kan ik niet, dat durf ik niet. Ik heb te veel respect voor die hoge mensen.”

    • Hans Klippus