Schaatsgoud voor Timmer en Postma

NAGANO, 16 FEBR. In een nieuwe wereldrecordtijd (1.57,58) heeft Marianne Timmer vanochtend op de Olympische Winterspelen in Nagano verrassend de 1.500 meter schaatsen bij de vrouwen gewonnen. Zij was ruim een seconde sneller dan de Duitse Gunda Niemann, die tweede werd. “Ik geloof het niet, ik geloof het niet”, was Timmers eerste reactie. Gisteren won Ids Postma al even verrassend goud op de 1.000 meter.

Na haar record moest Timmer vanmorgen nog zes ritten in spanning toekijken. De vreugde-uitbarsting kwam pas toen Niemann zich in de laatste rit gewonnen gaf. De Canadese Catriona LeMay, met 1.57,87 sinds eind november wereldrecordhoudster op de 1.500 meter, werd slechts dertiende.

Timmer bracht de medaille-oogst van de Nederlandse schaatsploeg van dit weekeinde op drie: twee goud en één zilver. Ids Postma reed gisteren naar goud op de 1.000 meter. Jan Bos, specialist op die afstand, werd tweede, maar de teleurstelling was van zijn gezicht te lezen. Jakko Jan Leeuwangh werd eervol vierde. Sinds de 1.000 meter in 1976 een olympisch nummer werd, had nog geen Nederlander op deze afstand een medaille gewonnen.

Catriona LeMay won zaterdag wel zoals was verwacht de 500 meter. Marianne Timmer, na de eerste 500 meter nog negende, klom naar de zesde plaats. Zij verbeterde opnieuw haar persoonlijke record.

Drie dagen na zijn spectaculaire val op de afdaling heeft de Oostenrijkse skiër Hermann Maier vanochtend de Super G gewonnen. Achter Maier deelden de Oostenrijker Hans Knauss en de Zwitser Didier Cuche de tweede plaats. Beiden kregen zilver.

De Canadese ijshockeyers versloegen vandaag de Verenigde Staten met 4-1 en zijn daardoor zeker van de eindzege in groep D. In de kwartfinales spelen zij tegen Kazachstan.

Katja Seizinger is er vandaag als eerste skister in geslaagd haar titel op de afdaling te prolongeren. Met een tijd van 1.28,89 versloeg de Duitse Pernilla Wiberg uit Zweden (1.29,18) en Florence Masnada uit Frankrijk (1.29,37).

De Japanse schansspringer Funaki heeft zich gisteren gerevancheerd voor de nederlaag die hij eerder op de 90 meter-schans tegen de Fin Jani Soininen leed. Werd hij toen tweede, op de 120 meter-schans liet hij de Fin in zijn laatste perfecte sprong achter zich.

Galina Koekleva heeft bij de biathlon over 7,5 kilometer goud gewonnen. Met één schietfout bleef de Russische de meervoudig Duitse wereldkampioene Petra Behle voor.

De Rus Ilia Koelik verzekerde zich zaterdag bij het kunstrijden van de gouden medaille.