Partij Italië schrapt symbool

ROME, 16 FEBR. In een poging in Italië een grote linkse eenheidspartij te vormen heeft de regerende Democratische Partij van Links, voortgekomen uit de communistische partij, de hamer en sikkel uit haar partijsymbool gehaald.

Het is de tweede hervormingspoging sinds de instorting van de Berlijnse Muur. In 1991 veranderde de Italiaanse Communistische Partij, de grootste communistische partij van West-Europa, haar naam. Op een driedaagse bijeenkomst die werd omschreven als “de Staten-Generaal van links”, probeerde partijleider Massimo D'Alema een stap verder te gaan. Hij wil in wezen de breuk lijmen die in 1921 is ontstaan tussen socialisten en communisten.

De partij zal daarvoor symbool en naam veranderen. In het huidige partijsymbool staat aan de voet van een eik nog een cirkel met hamer en sikkel. Die cirkel zal worden vervangen door een roos - symbool van de Socialistische Internationale - en een ring van Europese sterren. De PDS wil zich voortaan Democratisch Links noemen. Deze veranderingen moeten hun beslag krijgen op een partijcongres. Dat zou binnen een jaar worden gehouden. “Het heeft geen zin een hamer en een sikkel te handhaven op een symbool dat voor velen moet dienen”, zei D'Alema, die verder zei dat de verschillende stromingen niet tegen elkaar in moeten werken maar “de pijlers” zijn onder nieuw beleid.

Veel socialisten aarzelen nog. Na de corruptieschandalen is weinig meer over van wat eens de derde partij van het land was. De resten van de partij zijn uiteengevallen, en hoewel sommigen zich enthousiast hebben aangesloten bij het project van D'Alema, vrezen anderen dat de PDS een te dominerende rol zal spelen.

D'Alema's tweede man, vice-premier Walter Veltroni, heeft zich op de zaterdag afgesloten bijeenkomst achter het voorstel geschaard, maar hij heeft eerder laten weten dat hij grootsere plannen heeft. Veltroni zou de regerende Olijf-coalitie, waarbinnen de PDS de grootste partij is, willen omsmeden tot een soort Democratische Partij naar Amerikaans model. D'Alema denkt dat de twee hoofdstromen in de coalitie, ex-communisten en ex-christen-democraten, moeilijk in één partij bij elkaar te brengen zijn.