Nylon en plakband uitverkocht in Israel

TEL AVIV, 16 FEBR. De Israelische minister van Communicatie, Limor Livnat, heeft de Israeliërs gisteren opgeroepen dik nylon en plakband te kopen om 'veiligheidskamers' in gereedheid te brengen. Militaire woordvoerders laten zich sinds gisteren in dezelfde geest uit.

Deze oproepen lopen achter de feiten aan. Zaterdagmiddag begon in de open warenhuizen in de omgeving van Tel Aviv de paniekinkoop van nylon en plakband. Gisteravond waren de meeste warenhuizen en winkels in Tel Aviv en omstreken door de voorraden heen.

Overigens blijven hooggeplaatste militaire kringen erbij dat een Iraakse raketaanval op Israel in het geval de Verenigde Staten Irak aanvallen hoogst onwaarschijnlijk blijft.

Daarentegen wordt wel rekening gehouden met de mogelijkheid van een zelfmoordmissie van een Iraakse piloot achter de stuurknuppel van een met biologische en/of chemische wapens geladen vliegtuig. Deze mogelijkheid, die eerder door de krant Yediot Ahronot werd geopperd, flitste gisteravond door het televisienieuws. De Israelische luchtmacht is volgens de televisie paraat om een dergelijk Iraaks vliegtuig buiten Israelisch grondgebied, waarschijnlijk dus boven Jordanië, neer te schieten. Israel heeft sedert een jaar de beschikking over een eigen spionagesatelliet die over Irak vliegt en dus een dergelijk vliegtuig tijdig zou kunnen opsporen.

De krant Ma'ariv maakte gisteren op de voorpagina gewag van bedrog bij de uitdeling van gasmaskers. De krant citeerde vrouwelijke soldaten, die eerder ingeleverde oude en ondeugdelijke gasmaskers opnieuw hadden uitgedeeld aan in lange rijen wachtende Israelische burgers. Zij zeiden dit te hebben gedaan om de druk op de uitdeelplaatsen van de gasmaskers te verminderen. Uit wroeging spraken zij met verslaggevers van de krant.

De militaire autoriteiten hebben een onderzoek beloofd. De ingeleverde gasmaskers werden tijdens de Golfoorlog in 1991 uitgedeeld. Na die oorlog bleek dat zij niet deugden. Sedertdien is de Israelische bevolking opgeroepen deze gasmaskers te ruilen voor betere modellen.

Begin deze maand bleek dat de Israelische burgerverdediging totaal niet op een nieuwe Iraakse dreiging met biochemische wapens is voorbereid. Met spoed moesten honderdduizenden gasmaskers uit het buitenland worden aangevoerd.

Een farmaceutische fabriek ging op volle toeren draaien om in korte tijd een paar honderd miljoen antibioticumpillen te maken die effectief zouden zijn tegen antrax-bacteriën, waarover Irak zou beschikken.