Nigerianen jagen in Sierra Leone op leider van junta

FREETOWN, 16 FEBR. De opperbevelhebber van de door Nigerianen geleide en bemande West-Afrikaanse interventiemacht in Sierra Leone (ECOMOG), die vorige week de militaire junta uit de hoofdstad Freetown verdreef, heeft gezegd dat zijn manschappen de jacht hebben geopend op junta-leider Johnny Paul Koroma, die met zijn getrouwen het binnenland is ingevlucht. In Freetown gaven soldaten van Koroma zich dit weekeinde over aan Nigeriaanse troepen, maar in westelijke stadsdelen, waar de Nigerianen nog geen vaste voet hebben, oefenen aanhangers van de verdreven junta terreur uit tegen de burgerbevolking.

Het Nigeriaanse offensief is bedoeld om de vorig jaar door Koroma verdreven, in 1996 verkozen president Ahmed Tejan Kabbah weer in het zadel te helpen. De opperbevelhebber van ECOMOG, de Nigeriaanse generaal Timothy Shelpidi, zei gisteren dat de jacht op de leiders van de verslagen junta is geopend. “De oorlog is nog maar net begonnen, want we achtervolgen de leiders van de junta, die het binnenland zijn ingevlucht”, aldus de generaal.

De tweede man van de junta, Victor King, en 24 andere functionarissen en leden van de junta, die vrijdag in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia zijn opgepakt door militairen van ECOMOG, zullen worden overgebracht naar Freetown, in afwachting van de terugkeer uit ballingschap van ex-president Kabbah.

In het centrum van Freetown zaten de kerken zondag vol, want daar durven de stadsbewoners zich weer op straat te begeven na een week van hevige gevechten, waarbij volgens voorlopige schattingen zo'n honderd burgers het leven lieten. In westelijke wijken van Freetown, die nog niet in handen zijn van de Nigeriaanse troepen, steken gewapende aanhangers van de junta huizen in brand. Zij terroriseren burgers, die naar het stadscentrum vluchten. Deze terreurdaden worden begaan door leden van het Revolutionary United Front (RUF), een rebellenbeweging die tot diens afzetting president Kabbah bestreed en zich na de coup van vorig jaar aansloot bij Koroma.

De commandant van de ECOMOG-troepen in Sierra Leone, kolonel Maxwell Kobi, heeft via de Nigeriaanse radio verklaard dat een ieder die wordt betrapt op plunderen zal worden doodgeschoten.

De Kamajor, een militie van traditionele jagers, die aanhangers en stamgenoten zijn van Kabbah, hebben dit weekeinde Bo en Kenema, de hoofdsteden van de Zuidelijke en Oostelijke Provincie, veroverd op het juntaleger en rebellen van het RUF. Zij executeren soldaten van de junta en leveren aanhangers van Koroma uit aan de bevolking. Een correspondent van de BBC was dit weekeinde getuige van de intocht van 10.000 leden van de Kamajor-militie in het stadje Bo in het hart van Sierra Leone. Zij zouden door de plaatselijke bevolking met gejuich zijn binnengehaald. Acht soldaten van de junta werden gepakt en overgeleverd aan jongeren, die hen zonder aarzelen afmaakten. (AFP, AP, Reuters)