Li Peng nodigt koningin Beatrix uit naar China

DEN HAAG, 16 FEBR. De Chinese premier, Li Peng, heeft koningin Beatrix en prins Claus vanmorgen uitgenodigd voor een staatsbezoek aan de Volksrepubliek. Volgens premier Kok zal het bezoek “waarschijnlijk ergens in 1999” plaatshebben. “De uitnodiging illustreert de voortreffelijke betrekkingen tussen Nederland en China”, zei Kok vanmorgen op een korte gemeenschappelijke persconferentie met zijn Chinese collega, met wie hij twee uur in het Torentje had gesproken.

De uitnodiging kwam ruim acht jaar nadat een voorgenomen staatsbezoek van de koningin werd afgelast, in 1989, wegens het bloedig neerslaan in Peking van studentenbetogingen.

Kok noemde Li Pengs bezoek “van bijzondere betekenis voor de betrekkingen van beide landen” en zei “buitengewoon verheugd” te zijn dat Nederland nu de gastvrijheid kan beantwoorden die minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) en hij in 1995 in de Volksrepubliek ontvingen. De samenwerking tussen Nederland en China “gaat een grote toekomst tegemoet”, zei Kok, die Li Peng bedankte voor zijn “jarenlange intensieve bijdrage” daaraan. De ondertekening van de Chinese overeenkomst met Shell, vanmorgen, voor het op 4,5 miljard dollar begrote Nanhai-industrieproject, is volgens Kok een symbool van de verbeterde betrekkingen. Met zijn Chinese ambtgenoot had hij onder meer de financiële crisis in een aantal Aziatische landen en de komende Europese Monetaire Unie besproken. Nederland steunt de Chinese wens om volledig lid te worden van de WTO, de Wereldhandelsorganisatie, zei Kok. Kok heeft vanmorgen bij Li Peng ook de schending van de rechten van de mens in China “uitgebreid” ter sprake gebracht. Daarover hebben de beide premiers “een openhartige dialoog” afgesproken. Kok had onderstreept “hoe belangrijk dit thema is voor een bredere samenwerking tussen China en de Europese Unie”. Hij zei te hopen dat de eerste topconferentie van de EU met China, over drie maanden in Londen, op dit terrein ook zo “in het teken van de dialoog” zal staan. Desgevraagd verklaarde Li Peng dat hij dat ook verwacht. Maar hij zei erbij dat meningsverschillen over de rechten van de mens op “verschillende tradities” berusten. In elk geval is “de dialoog beter dan de confrontatie”, voegde hij daaraan toe. Zijn gesprek met Kok noemde hij “openhartig en constructief”.

Het bezoek van de Chinese premier was zo geprogrammeerd dat Li Peng zo min mogelijk met demonstranten zou worden geconfronteerd. Bij zijn bezoek aan de haven van Rotterdam gisteren werd de premier niettemin opgewacht door betogers.